10.11.2023 | 11:33
Ваня Григорова спря кметуването на Васил Терзиев
Клетвата на кмета и новия общински съвет е насрочена за понеделник, 13 ноември

Ваня Григорова, която доста съмнително загуби изборите за кмет на София, е поискала от съда да спре предварителното решение, с което Общинската избирателна комисия обяви Васил Терзиев за избран за кмет на София. Това се разбира от съобщение на Административния съд – София-град (АССГ), с което уведомяват, че в съда е постъпила жалба от Григорова. Кандидатката стигна до балотаж с Терзиев, но го загуби с около 4 хиляди гласа разлика.

Терзиев беше обявен официално за избран за кмет, но все още не е встъпил в длъжност и предстои да положи клетва в понеделник, 13 ноември, пред новосформирания Общински съвет.

„Съгласно чл. 1, ал. 1 от правилата за разпределение на делата в АССГ жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда. След постъпване на преписката, ведно с жалбата, незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия. Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото“, гласи още съобщението на съда.

Произнасянето по искането за спиране на предварителното производство става в рамките на няколко дни след образуване и разпределяне на делото. Разпореждането, с което съдът се произнася подлежи на обжалване. Отделно от това произнасяне тече и делото по същество.

От щаба на Григорова обявиха намерение да обжалват с твърдения, че машинният вот е компрометиран. Причината е, че някои устройства отпечатвали празни или размазани бюлетини, в други случаи за един подаден глас имало разпечатани две бюлетини.

В страната са подадени 248 жалби от кандидати за кметове и общински съветници в административните съдилища само относно първия тур на местните избори.

67 са оспорените резултати за избор на общински съветници. По жалбите вече са образувани административни дела в първоинстанционните съдилища, като част от тях ще бъдат присъединени за общо разглеждане.

Общо 149 са жалбите срещу избора на кметове в общини в страната. Сред жалбите има и искания за касиране на изборите в големи и малки населени места.

В момента тече 7-дневният срок за обжалване на резултатите от втория тур на местните избори.

4 коментара

  1. Законът каза:

    е над всичко! След като има обжалване в законния срок, трябва да се преустанови встъпването в длъжност на сегашния водач, да се разгледа и да се установи истината за действителното състояние на вота и кой наистина е победил, независимо кой ще е той. Така е законно. Иначе се получават големи неприятности и за двамата. Всичко трябва да е законно!

  2. Анонимен каза:

    B изтрадала България само комунисти я управляват и крадат дали са левичари или десни все са излезло от майка им комунистическа партия и те вече над 30 години се гаврят и извършват геноцид над българския народ заедно с партньорите (Господари)им от вън тия не са политици а ибрикчии и помяри.

  3. Кики рече: каза:

    Когато психодесните евроджендър-жълтопаветници правят ала-бала смятат, че всичко е точно и в реда на нещата. Да, ама не! Да си тъп и нагъл е диагноза за психодесен! Комунистите може и да връщат пачки, но “демократи” и психодесни жълтопаветници кръв повръщат, пари не връщат! ДС Ухото Терзиев е получил ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА “дарения” за кампанията си…..

  4. Коки каза:

    Да бе съмнително била загубила Ванчето. За вас комунистически отрепки всичко е съмнителна работа и как няма да е защото сега трябва да се връщат пачки на Гергов, Добрев, цигански вождове и Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране