01.07.2024 | 14:32
Вартоломей избяга от общата литургия с новия патриарх Даниил
Вселенският патриарх изпрати свои представители да участват в службата

Вселенският патрирах Вартоломей не се появи на тържествената света литургия в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”, която бе отслужена тази сутрин от новоизбрания български патриарх Даниил. По програма двамата трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод.

Вартоломей пристигна вчера в София по покана на митрополит Григорий, който беше предстоятел на Светия синод до избора на нов духовен водач и един от кандидатите за него. Духовенството и хорът на патриаршеската катедрала бяха предварително уведомени, че тържествената служба в деня след избора ще бъде водена от новоизбрания български патриарх в съслужение с Вселенския Вартоломей. Това обаче не се случи.

Тази сутрин Вселенският патриарх не дойде в храма, а изпрати свои представители да участват в службата. Според източници на “Гласове” Вартоломей не е отишъл и снощи на тържествената вечеря в чест на новоизбрания патриарх, а е излетял за Истанбул.

Според нашите източници това е още едно доказателство за предварителния сценарий на кръга около Пловдивския митрополит Николай, който предвиждаше друг да заеме патриаршеския престол. След изненадващия избор на Видинския митрополит Даниил, Вселенският патриарх се разочаровал и побързал да си тръгне. В последните няколко години митрополит Даниил открито критикуваше Константинополската патриаршия за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна и дори призна така наречената Украинска православна църква, непризната от другите православни църкви.

“Задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство – народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов”, каза пред журналисти новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи днес първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

“Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г.”, каза  патриарх Даниил и отбеляза, че Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Иван Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят, подчерта Негово Светейшество.

Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Иван Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страни ни показва какъв е пътят на всички нас, каза патриарх Даниил, попитан от журналисти какво ще бъде обръщението му към вярващите преди неговата първа патриаршеска света литургия.

Днешната служба с присъствието си уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата – папата беше представен от своя перфект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патриарх.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране