08.05.2020 | 12:57
Васил Божков: В България управлява хунта
Кое е общото между мутрите преди и сега? Борисов! Само с Владислав Горанов съм контактувал за хазарта, твърди обвиняемият бизнесмен

Собственикът на „Нове холдинг“ Васил Божков ще съди България в британски съд за отнетата му колекция и ще подаде сигнал до главния прокурор срещу финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервюто му пред bTV.

Хазартният бос, срещу когото прокуратурата повдигна 11 обвинения за данъчни престъпления, пране на пари и др., уточни, че е имал много чести контакти с Горанов – лични и по телефона, SMS, и може да докаже това. Той призова финансовия министър да изпълни обещанието си да подаде оставка, ако се докаже, че е знаел, че от хазарта се спестяват милиони от данъци.

„Законът за хазарта е приет по предложение на Менда Стоянова. Може ли лидер на политическа сила (Бойко Борисов, ГЕРБ, б.р.) да не знае кога неговата политическа сила приема закон? Може ли финансовият министр да не знае?

Всичките ми контакти по този закон са били с Влади Горанов лично

– има доказателства за това. Не с комисията по хазарт. Законът не се тълкува, а се изпълнява – уловката е в правилата. При едни правила данъкът е един, при други – данъкът е друг. Това е истината. Налагането на запори без актове е незаконно. Те се отказаха от едни 500 млн. лева, които плащахме, за да измислят 700 млн. или 1 милиард. Тези въпроси предлагам да бъдат зададени на Бойко Борисов и на Горанов. Контактите ни с Горанов бяха много чести, така че да бъде добър да си подаде оставката. Това са лични контакти, разговори по телефона, есемеси. Нали Горанов каза, че ще си подаде оставката, ако е контактувал с мен или е знаел (б.р. – за спестените данъци от хазартните фирми). Мога да ги докажа тези контакти много лесно, това е въпрос за прокуратурата, като подам сигнал там. Досега не можех, понеже бях в затвора в Дубай. С Горанов обсъждахме много неща, но сега да не ги коментираме. Той ме е запознавал с председателите на Комисията по хазарта. Подготвям сигнал в момента – той ще е до всички институции и медии“, каза още Божков.

След като  прокуратурата се зае Божков, Държавната комисия по хазарта внезапно откри, че фирмите на бизнесмена неправилно са начислявали дължимите такси и издаде осем акта на четири фирми за организиране на хазартни игри – „Евробет“ ООД, „Еврофутбол“ ООД, „Ню Геймс“ АД и „Национална лотария“ АД. Общият размер на задълженията към хазната по тези осем акта е в размер на 693,1 млн. лв. (556,8 млн. лв. са дължимите такси за организиране на хазартни игри, а 136,2 млн. лв. са лихви). Отделно НАП прави ревизии на фирмите му, но резултатите все още не са обявени. Всички сметки на фирмите обаче бяха запорирани.

Сега държавата действа като мутрите през 90-те години,

заяви още Божков.

„Навремето мутрите какво правеха – има проблем, ще помагаме и плащаш. Почват да те пазят, после ти казват: „Дай част от бизнеса“. Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри правят същото – вече бухалките не са вериги и прътове, а прокуратура, ДАНС, НАП. Знаете ли кое е общото между онези години и сега? Бойко Борисов – той беше и тогава, и сега. А различното е Пеевски. Той седи в сянка като паяк и дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за главен прокурор. Публична тайна е кой го назначи“, добави Божков.

Бизнесменът повтори, че няма да се върне в България, защото веднага ще го арестуват и няма да може да се защитава.

„Държат близките ми като заложници.

Ако се върна, само ще ми запушат устата и хората пак ще бъдат заложници. Има от какво да се страхувам. В държавата няма право и ще ми запушат устата. Аз нямам даже предявени обвинения, никой не ме е търсил. Назначили са ми служебни адвокати все едно съм социално слаб“, натърти Божков. Бизнесменът и преди се е оплаквал, че адвокатите, които е наел да го защитават, не могат да получат доказателствата срещу него, защото според прокуратурата документите са дадени на някакви служебни адвокати, които тя не знае кои са.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Божков, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно Божков е разследван за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения не са му повдигнати.

Близки на Божков също са атакувани от прокуратурата. Синът му Антон Божков също е обвиняем за пране на пари, бе задържан, но по-късно бе пуснат срещу 1 млн.лв. гаранция. Според Васил Божков синът му е обвинен за неща, случили се по времето, когато той е бил в Англия и не може да има нищо общо с тях. Жената до него – Елена Динева, е обвинена за участие в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков. Вчера съдът за пореден път отказа да я пусне от ареста. Според Божков жена му е държана като заложик. „Не може един свидетел да казва едно, а други десет – друго, и да се вярва на единия“, смята той. „Всички, които ме познават, са наплашени. Казва им – ще ви се случи като на Божков. И вас ще ви арестуват сигурно някой ден, че правите интервю с мен“, обърна се той към водещия Антон Хекимян.

Божков обяви, че няма нищо общо с Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана, но смята, че тя също е в ареста заради него. Певицата е обвинена за злоупотреба с евросредства и заплахи към държавни служители. На въпрос дали не стои зад фирмите на ЛиЛана, с които са източени милиони, Божков отговори:

„Колко да е източила – 1-2-3 милиона евро? Такива пари не ме интересуват.

Спечелих отдавна много пари и изобщо не ми се налага да се занимавам и интересувам от еврофондове“.

Бизнесменът може да се върне в България, когато делото влезе в съда. „Аз съм невинен, трябва да се върна. Но в подходящия момент, когато тези неща се изчистят. Поне делото да влезе в съда. Да се надяваме, че съдът е по-обективен. Да се хвърлят обвинения без влязла в сила присъда е съвсем незаконно. Това го има само в тоталитарните режими. Или водя хибридна война и плащам на медиите – колко ви платих за това интервю? Да се издават присъди от прокуратурата ми е малко странно. Къде е съдът?“, попита той.

Божков обяви, че вече е подготвил документите за дело срещу България в съда в Лондон заради случилото се с колекцията му. Едно от първите неща, които направи прокуратурата, беше да конфискува стотици и хиляди експонати, притежавани от бизнесмена. Тогава от фондация „Тракия“, която управлява колекцията, обявиха, че се изземват законни – идентифицирани и регистрирани по всички правила предмети, и то по начин, който застрашава културните ценности – в опаковъчно фолио с балончета.

Според Божков прокуратурата действа като талибаните, които са унищожили много световно културно-историческо наследство. 

Божков на няколко пъти натърти, че ако е бил в България, то е щял да бъде вкаран в ареста, откъдето нямало да излезе жив.

Нямаше физически да изляза от ареста,

абсолютно се страхувам физически“, твърди бизнесменът.

„Предполагам че на властите в ОАЕ се оказва огромен натиск от българските власти, но тук е правова държава и има закони. България абсолютно не е правова държава, тя се управлява от хунта в момента. Докато ми се случи това не го вярвах, виждах разни неща, но не вярвах, че това е истина“, констатира бизнесменът.

Той обясни, че от януари е в Дубай и в момента живее в апартамент под наем, като се придвижва съвсем свободно навсякъде из ОАЕ. Всичките му сметки били блокирани и се налагало приятели да му помагат – с 1-2-3 милиона.

„Статутът ми е на резидент. В ареста прекарах около 2-3 седмици. Точно колко – не знам. И не в ареста, а в затвора. Нямах достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямах затворнически номер, с една дума не съществувах. Дубайските власти ме освободиха, когато разбраха какви са нещата, а не както бяха представени от българските власти. Сега нямам никаквми ограничения от властите. Нямам охрана, от кого да се охранявам? С Георги Попов сме заедно, виждаме се с приятели от чужбина, които ни помагат с пари, защото сметките ми са запорирани. Ако обаче напуснем ОАЕ, сигурно ще ни арестуват“, разказа Божков.

Статутът на Божков като резидент на практика

прави почти невъзможна екстрадицията му от ОАЕ.

Това намекна и главният прокурор Иван Гешев преди дни. Макар в началото да беше голям оптимист, че Васил Божков ще бъде върнат бързо в България, сега той вече е по-скоро песимист. „Ние сме пуснали искане за екстрадиция, както направихме с Цветан Василев. Знам какво предизвика това нещо, но е факт, че решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, с ОАЕ, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност. Плюс това нулите нямат значение, ако си откраднал 1 милиард – 2 милиарда, за тях това не са някакви сериозни суми. При тях сериозните престъпления са убийства, изнасилвания и т.н.“, каза Гешев пред Нова телевизия.

Бизнесменът се обяви за десидент и борец срещу тоталитарната държава преди 1989 г.

Повод за това му даде въпрос как се е сдобил с оригиналната бланка за негова криминална регистрация. Оригинална бланка на МВР с две стари присъди на Васил Божков и криминална регистрация бяха намерени заключени в каса в сградата на „Нове холдинг”. От документа става ясно, че Васил Божков е бил задържан и осъждан по времето на социализма. Става дума за две присъди. Първата е от 1979 г. за незаконна тогава хазартна дейност, а втората е от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. От прокуратурата  обявиха, че са разпоредили на главния секретар на МВР да провери как въпросната оригинална бланка е попаднала в Божков, след като трябва да е в регистрите на МВР. Резултати от проверката не са обявени.

„Бланката е сувенир. Регистрациите са от 70-те години. Знаете за какво осъждаха тогава. Аз съм се борил срещу тоталитарната държава и съм бил дисидент“, обясни Божков.

Борисов унищожи „Левски“,

защото унищожи компаниите, които издържаха клуба при грубо нарушние на закона. Какво каза той? „Дайте да да грабим акциите, после ще помогнем. Да е дал една стотинка Борисов за нещо? С парите на народа вика: „Аз дадох“. И как ще помогне? С кредит, че после да се връща. Или ще намери друг идиот да го издържа и после ще го подгони и него. Това е преса да отнемане на имущество, аз съм инвестирал в клуба 25 млн. за по-малко от година,“ разясни Божков.

„С акциите – бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги подари на феновете, или на който иска. Те не ми трябват, вече не мога да направя в тая ситуация за „Левски“ нищо. Единственият начин е да се прегледа внимателно законът, да се отменят всички акции срещу мен и компаниите ми, които издържат „Левски“, да почнат пак да го правят,“ добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране