22.08.2023 | 10:31
Васил Терзиев е продал фирмата си “Телерик“ на фонда “Блекрок”, наричан “сенчесто правителство”
“Блекрок“ е най-големият инвестиционен фонд в света с активи на стойност 9 млрд. долара

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ и “Спаси София” за столицата Васил Терзиев е продал фирмата си „Телерик“ на американската компания “Прогрес”, чийто най-голям акционер е инвестиционният фонд “Блекрок”. Това показват данни в Yahoo Finance, съобщи Бюлетин.бг.

„Блекрок“ е най-големият инвестиционен фонд в света с активи на стойност 9 млрд. долара. Наричат го “сенчесто правителство”, което ръководи света, поради баснословната стойност на неговите активи и активната му намеса в ръководенето на корпоративната политика на компаниите.

Собственикът на фонда, Лари Финк, е известен с това, че създаде финансовия инструмент, който доведе до финансовата криза от 2007.

След кризата именно “Блекрок” получи от правителството задачата да борави със стотици милиарди, за да спаси закъсалите банки и фондове.

След пандемията от ковид “Блекрок” отново получи задача от правителството да ползва средства на данъкоплатците в САЩ, за да „спасява“ фирми – много от които “Блекрок” вече притежава.

„Блекрок“ е известен и с друго: от години изисква от фирмите, които управлява, да финансират инициативи в подкрепа на ЛГБТ обществото.

Американската компания “Прогрес”, разбира се, днес присъства сред основните дарители на София прайд 2023, събитието в подкрепа на ЛГБТ общността.

ПП-ДБ и “Спаси София” също така са известни със своята подкрепа към ЛГБТ обществото, а самият Терзиев засега предимно страни от темата. Но заяви, че София има нужда от прайд, а “Луковмарш” трябва да бъде забранен.

Съветникът от ДБ Иво Христов пък използва като основен аргумент против Вили Лилков, съперника на Терзиев за кмет на София, че е “твърд анти-гей парад”. Представителите на “Демократична България” в Столичния общински съвет също призоваха “свободомислещите граждани” да се включат в София прайд, който според тях трябва да бъде подкрепян от всеки цивилизован човек.

Според LinkedIn страницата на Терзиев, той е работил във фирмата и след като “Прогрес” я купува – бил е главен директор на иновациите от 2014 до 2017 година.

Терзиев днес участва в десетки фирми като инвеститор и директор.

Още една важна подробност: днес Блекрок е сред основните фирми, които ще ръководят 411-те милиарда долара, нужни за възстановяване на Украйна след войната, голяма част от които САЩ, Европейският съюз и международните финансови институции вече са обещали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране