08.01.2015 | 16:44
Василев скрил най-ценните картини
Адвокатите на банкера ще трябва трескаво да събират документи за произхода на парите

Цветан Василев е скрил най-цените си картини в къщите си. Шедьоврите на български майстори красели стените на апартаментите на банкера. Затова се очаква прокурори и ченгета да направят пълен тараш през следващите дни в резиденциите на Василев.

Като част от него в два поредни дни бе иззета частната колекция от произведения на изкуството на скандалния й мажоритарен собственик. Прокурори и ченгета изнесоха от централата на трезора на столичния площад „Гарибалди“ над 460 произведения на изкуството. Сред тях са стотици картини на известни български художници, множество скулптори, златни монети, антики.

Ценностите са иззети в рамките на разследването за присвояване на над 206 млн. лева от КТБ, по което основен обвиняем е мажоритарният собственик на банката, уточниха от прокуратурата. На базата на повдигнатото обвинение още през лятото бяха запорирани имотите и фирмите на Василев. Едва обаче в края на миналата година разследващите се усетиха, че освен тях банкерът има и изключително ценна колекция от произведения на изкуството. Според запознати стойността на експонатите в нея надхвърля десетки милиони левове. В случай че Василев бъде осъден, цялото му имущество, както и колекцията ще бъдат конфискувани в полза на държавата.

Осъзнавайки, че е пропуснала да наложи възбрана върху произведенията на изкуството, в края на миналата година прокуратурата прави искане до съда за налагане на обезпечителна мярка върху тях. Тя е издадена в последния работен ден за миналата година – 23 декември. Въз основа на нея във вторник започна изземването на картините и ценните предмети. От трезора на банката и от кабинета на Василев беше изнесена уникална колекция от платна на Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Жул Паскин и още много други художници.

Според запознати намерените ценни платна са само част от сбирката на избягалия в Белград банкер. Твърди се, че най-ценните му шедьоври, сред които и уникални творби на чужди автори, се съхраняват в резиденциите на Василев. Според запознати той обичал след тежък ден да се усамотява и с часове да се наслаждава на произведенията.

Очаква се до няколко дни разследващите да атакуват къщите на Василев и да приберат оттам останалата част от колекцията му. Акцията щяла да започне по едно и също време по адреси на банкера в цялата страна. При запора на имотите му стана ясно, че той има недвижима собственост за десетки милиони. Най-ценната придобивка е палатът на ул. „Саша Попов“ в тузарския столичен квартал Бояна. Той се намира в близост до президентската вила „Калина“ на улица „Секвоя“. На нея Василев има още две къщи. При акцията на разследващите нямало да бъде подмината и черноморска вила на семейство Василеви в местността Буджака край Созопол. Очаква се да бъде обискирана и къщата на майката на Василев в Габрово.

Междувременно адвокатите на скандалния банкер ще трябва трескаво да събират документи за произхода на парите, с които са купени стотиците платна и предмети от колекцията. От изявленията на прокуратурата стана ясно, че Василев трудно може да докаже как се е сдобил с ценните произведения на изкуството. Друг проблем е, че колекцията не е регистрирана нито от името на Василев, нито от името на КТБ, както изисква законът. Вчера стана ясно, че само този пропуск е достатъчен тя да бъде конфискувана, дори да бъде доказано, че повечето от картините са подаръци, както твърдят адвокатите на Василев.

2 коментара

  1. SOS каза:

    ВСИЧКО ОТИВА В РЪЦЕТЕ НА МУТРАТА..И НЕГОВИТЕ „СЪРАТНИЦИ“.ПРАНИ ГАЩИ КОЛКОТО И ГЛУПАВ ДА Е ,РАЗКАЗА ИГРАТА НА МАЛОУМНИЯ БЪЛГАРИН.

  2. Драга Ирина, каза:

    Възхищавам се на чувството ти за справедливост, но замисли се, ние живеем в България!!!
    Да, само тук може да се отнема собственост на човек, за който няма влязло в сила съдебно решение… И замисли се защо законите тук са такива.. За да може да се държи човека под контрол…
    Ще ти кажа нещо интересно с обратен знак. Дори да имаш влязло в сила съдебно решение пак не означава, че държавата ще го спазва. Съдия от Пловдивския Административен съд Анелия Хар…….ва написа уникалната глупост в свое съдебно решение, че: “ съдебното решение не може да послужи като доказателство, тъй като лицето е осъдено по него“. – цитат.
    Е, кажи сега не би ли се зарадвал всеки престъпник на тази простотия? Осъден си за кражба, ама понеже съдебното решение не можело да послужи като доказателство значи не си крадец… Уникална мъдрост, нали? За щастие Висшият Административен Съд разби на пух и прах представите на „съдия“ Анелия Хар…ва за правораздаване.
    Казвам всичко това във връзка с това, че след като си неудобен на държавата /разбирай политическата сила, която е на власт/ няма значение дали си осъден или не, и в двата случая си престъпник до доказване на противното. Няма такива неща, като презумция за невинност.. както и няма персонална отговорност от държавния служител, измъдрил поредната глупост както съдията Анелия и Главния Данъчен Инспектор от НАП – Пловдив Райна Борисова Танева.
    Чувал съм, че в Република България имало Конституция. А в нея пишело.че собствеността е неприкосновена. А собствеността имала три основни характеристики.. още от Римското право:
    1. Да Владееш
    2. Да ползваш
    3. Да се разпореждаш
    Е, Българското право явно има за цел да смени системата и да стане водещо пред Римското. За справки Монтанската Правна Школа в лицето на Искра едикояси и други като нея от други подобни и угодни на властта правни школи.
    Целта на тези закони е една: отнемайки ти конституционните права да те притиснат до стената и да снасящ за управляващите…
    Така, че дали ще отнемат от Цветан Василев картини – погледни характеристиките на собствеността 1;2 и 3, или ще ти възбранят собственост преди да има влязло в сила решение на съда няма значение. Държавата, в лицето на разни „компетентни“ държавни служители ще те смачка, когато обаче победиш държавата в съда тези „компетентни“ служители ги няма, те не носят отговорност!
    България – No Comments

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране