10.12.2020 | 14:52
Великият голмайстор Паоло Роси издъхна на 64 г.
"Златното момче" на Италия изведе "скуадра адзура" до трета световна титла

Паоло Роси, световен шампион и голмайстор с Италия през 1982 г., почина на 64-годишна възраст. Съпругата му Федерика Капелети съобщи тъжната новина в профила си в Instagram, информира агенция ANSA.

„Златното момче“ на Италия изведе „скуадра адзура“ до трета световна титла, отбелязвайки шест гола на шампионата в Испания, които му донесоха „Златната обувка“ и „Златната топка“ за голмайстор №1 и най-добър играч на Мондиал `82. През същата година централният нападател получи и „Златната топка“ на списание „Франс Футбол“ за най-добър футболист в Европа.

„Това разстройва света на футбола както в Италия, така и по цялата планета. И обединява италианците в скръбта им – написа най-големият спортен вестник на Апенините „Гадзетта дело Спорт“. – Отиде си Паоло Роси, победен от непреодолимо зло. Момчето на Италия, която победи Бразилия на Зико, Аржентина на Марадона, Полша на Бониек и на финала Германия на Румениге. Италия на Дзоф и Беардзот с главен герой Паблито. Излязъл от затвора след обвинения за футболни залагания и излетял след лош старт на Мондиала, а заедно с него и Италия на Коловати и младия Бергоми, на Тардели и на Джентиле, прикрепен към шортите на Диего, Антоньони и фантастичния Бруно Конти.“

Роден на 23 септември 1956 г. в Прато, Паоло Роси играе за „Комо“, „Виченца“, „Перуджа“, „Ювентус“, „Милан“ и „Верона“. С „Юве“ печели КНК и Суперкупата на УЕФА през 1984 г., както и КЕШ през 1985 г. За националния отбор на Италия има 49 мача и 20 гола. Най-паметен в кариерата му е двубоят срещу Бразилия на Мондиал `82, в който „златното момче“ отбелязва хеттрик за успеха с 3:2 срещу суперотбора на „селесао“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране