18.06.2016 | 3:27
Велико Желев и Вълка ще рекултивират старото сметище в Кърджали
Обединението "Арма строй" остана единствено в търга за 1.2 млн. лв.

Обединение “Арма инженеринг” е сключило договор с община Кърджали за рекултивация на старото сметище в града, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Стойността му е 1.118 млн. лв., или 12 хил. лв. под прогнозната цена на общината. В обединението влизат “Водстрой 98”, която се свързваше с депутата Делян Пеевски, но собствеността й в момента преминава към групата на “Хидрострой” на варненския бизнесмен и бивш пътен шеф Велико Желев, като и “Кристална вода”. Последната се контролира от Румен Гайтански–Вълка – бивш монополист в почистването на София.

В поръчката се е явил още само един участник – “Консорциум депо Кърджали”, в което влизат “Пи Ес Пи”, “Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” и “Реко – Инженеринг”. И трите са регистрирани в София. Обединението е отстранено от търга с мотива, че не покрива техническите изисквания.

Поръчка за избрани

Това е второ успешно партньорство за “Водстрой” и “Кристална вода” на територията на Кърджали. Те вече имат договор за поетапно изграждане и довършване на новото депо за отпадъци край с. Вишегра, предвидено да обслужва 8 общини – Ардино, Черноочене, Джебел, Ивайловград, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград. Договорът е от февруари 2015 г. и е за 9.62 млн. лв.

Парите и за двата обекта са осигурени от държавата и са елементи на големия проект “Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали”. Той беше включен в предприсъединителната ИСПА, изпълнението му започна, след което замръзна за повече от пет години заради нарушения при избора на изпълнители. Общината проведе нови търгове, а през декември 2015 г. Министерският съвет отпусна недостигащите 3 млн. лв. – 1.3 млн. от тях бяха именно за довършителни дейности по рекултивацията на старото сметище и отстраняване на дефекти по горния му изолационен екран.

Изпълнителите

Мажоритарен акционер в “Кристална вода” е “Кей Ар консулт”, еднолична собственост на Николай Радославов. До есента на 2015 г. “Кей Ар консулт” се казва “Зърнести минерални материали”, а адресът й е на столичния булевард “Цариградско шосе” 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване с представител Румен Гайтански като “ВОЛФ имобилиен”, “ВОЛФ лизинг”, ВОЛФ АД. Едноличният собственик Радославов е малък акционер и изпълнителен директор на “Авангардстрой”, където капиталът се държи основно от ВОЛФ и “ВОЛФ имобилиен”.

През януари тази година консорциум на “Кристална вода” – “Гражданско летище Горна Оряховица”, получи от Министерския съвет 35-годишна концесия на летището в Горна Оряховица. Петпроцентов дял в консорциума има държавното дружество “Летище Горна Оряховица”. “Кристална вода” за последните седем години директно или участвайки в консорциум, спечелва обществени поръчки за над 100 млн. лв., като основната част са по проекти от сферата на околната среда.

Гайтански е сочен за близък до лидера на ДПС Ахмед Доган. “Водстрой 98” беше от същата орбита, но вече е с нов собственик, като индикациите са, че сделката е реална.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране