27.04.2021 | 15:04
Венелин Велинов: Първи юли чука на вратата – не отлагайте избора на търговец на електрическа енергия
Обгрижваме нашите клиенти с опростени договори за закупуване на електрическа енергия, конкурентни цени и много внимание., казва водещия търговец на "Гранд енерджи дистрибюшън"

Останалото е сигурност, която гарантираме с 11-годишния си опит.

Всички юридически лица трябва да излязат на свободния пазар до 1 юли, но като че ли не намират причина и не знаят как трябва да го правят. Кое е най-важното, което трябва да знаят ?

Либерализацията на пазара продължава. С изменения в Закона за енергетиката всички небитови клиенти от 01.10.2020г. трябваше да извършат смяната на доставчик. Дали от липса на интерес, или по-скоро на информация, голяма част от тези клиенти все още не са направили своя избор.

Проблемът е, че бизнесът, независимо дали става въпрос за квартално кафене или фризьорски салон, е прехвърлен автоматично на така наречения „Типов договор“ с по-високи цени, отколкото биха договорили с търговeц. Хората трябва да знаят, че бездействието в тази посока е изцяло в техен ущърб. И ако в момента не са спестили 10 – 20%, в зависимост от търговеца, то след 1 юли от новите сметки може и да останат много неприятно изненадани. Свържете се с търговец и задайте своите въпроси. Лесно е и ще Ви спести много проблеми.

Какво ще се случи с небитовите клиенти, ако все още нямат доставчик на свободния пазар ?

Както споменах, в момента бизнесът плаща по-високи цени от предлаганите на пазара. Цените по типов договор са регулирани от КЕВР и са в сила до 01.07.2021г. След тази дата, ако все още клиентите не са направили своя избор, ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстация (ДПИ) с драстично по-високи цени. Само един месец към този доставчик и ще реализират загуба, която няма възвръщаемост в следващата една година, ако не и повече.

Какво бихте посъветвали клиентите при избор на доставчик и в този ред на мисли, защо да изберат „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ ?

Изборът на доставчик не е сложен процес. Освен цената, която разбираемо е най-важната за клиента, ние предлагаме опростени договори и прозрачни условия по тях.

Дружеството ни е с най-голям процентен дял от търговците на свободния пазар в България, като за 2020г. общото изтъргувано количество електрическа енергия е над 12 000 000 МВтч.

Балансиращата група включва над 15 хиляди обекта, 18, от които производители с над 1 200 МВт производствена мощност.

По този начин ние диверсифицираме електроенергията. Предоставяме конкурентни и стабилни цени и не на последно място, а може би най-важното, предлагаме сигурност !

Каква е процедурата по смяна на доставчик и кога е реално последният срок ?

Направили сме процедурата за нашите клиенти максимално опростена.

Те имат ангажимент само да подпишат договори и пълномощно и да ни изпратят документите. От миналата година пълномощните не се заверяват нотариално, което улесни процеса изключително много, поне за клиентите.

Реално последният срок за избор на доставчик е 10.06.2021г. тъй като по регламент входирането на документи към ЕРП-тата се извършва от 1-во до 10-то число всеки месец, като на 1-во число на следващия се осъществява първата доставка на електрическа енергия.

Респективно, за да се осъществи първа доставка от 01.07.2021г. от нас, ние трябва най-късно до 10.06.2021г. да заявим смяната в съответното ЕРП.

Съветът ми е да не се чака последният момент, тъй като може да се изпуснат сроковете поради независещи от търговците фактори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране