28.06.2019 | 0:01
Венецуела осуети кървав заговор
Превратаджиите планирали масови убийства, помагали им САЩ, Колумбия и Чили
Николас Мадуро

Президентът на Венецуела направи изявление по държавната телевизия, в което обяви, че всички участници в опита за държавен преврат са арестувани. „Ние разобличихме, разрушихме и задържахме фашистката терористична банда, която трябваше да атакува обществото и демокрацията на Венецуела“, заяви Николас Мадуро. Той уточни, че властите са следили 14 месеца въпросната група и е събран пълен набор от доказателства.

Малко по-рано министърът на връзките и информацията Хорхе Родригес заяви, че на 23 и 24 юни опозицията, поддържана от САЩ, Колумбия и Чили, имала намерение да организира преврат и убийството на Мадуро, на жена му Силия Флорес, както и на председателя на парламента Диосдадо Кабело. Според него планът на заговорниците бил да се изземат складове за оръжие и военно летище в Каракас, а след това да се освободи от затвора бившият министър на отбраната Раул Бадуел, който през 2009 г. е осъден на дълъг затвор за корупция. Основната движеща сила са били чуждестранни наемници. Министърът обвини колумбийския президент Иван Дуке, че „замисля заговори и убийството на президента“, а освен това посочи чилийския държавен глава Себастиан Пинера и съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън като основни фигури в заговора.

По думите на Мадуро правоохранителните органи разполагат с 56-часови записи на разговори между участниците в преврата. На тях се чува как група военни и полицейски служители в оставка и „един-двама“ действащи военни, „провалили се десни политици“, управлявани и финансирани от Богота, са разговаряли за убийствата. Обсъждано е масово убийство на служители в проправителствени структури, поставянето на бомби с цел прекратяване на достъпа до обществени услуги – интернет, телефонни връзки, електричество. Един от тях каза, че ще разстрелят 30, 40 или 60 членове на „коллективос“, организирани поддръжници на Мадуро.

Според президента арестуваните са имали готовност да избият около 95% от венецуелските генерали. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо отрича обвиненията на Каракас. Мадуро пък настоя властите на Доминиканската република да екстрадират във Венецуела избягалия там бригаден о.з. генерал Едуардо Тореалба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране