14.02.2019 | 13:27
Венецуелските милиони в БГ банка са провал за ДАНС. Службите не са проспали скандала – били са съучастници
Три оставки поиска бившият председател на комисията по външна политика в парламента: на шефа на ДАНС, на главния прокурор и на премиера

Скандалът с преведените милиони от Венецуела в българска банка е грандиозен, обяви журналистът, депутат в 5 парламента и бивш председател на парламентарната комисия по външните работи в 38-то НС Асен Агов. Той обяви, че станалото е провал за ДАНС, че службите не просто са проспали, а са били съучастници в тази дейност. Агов поиска три оставки: на председателя на ДАНС, на главния прокурор и на министър-председателя. Той не спести критики и към БНБ и нейния банков надзор.

Ето коментара му пред bTV от тази сутрин:

Преди десетина години състудент на сина ми в Лондонското училище по икономика дойде в България. Това беше Армандо Армас. Армандо ме разпитваше подробно за това как в 1997 година сме преодолели колапса на страната, какво сме правили с демонстрациите. И се възхищаваше от България заради това, че беше излязла от кризата. Тогава България беше с такава инфлация, каквато е днес във Венецуела.

Разказвам това, защото Армандо днес е сред 10-ината души около Гуайдо (Опозиционният лидер Хуан Гайдо се обяви се за временен президент на мястото на Николас Мадуро през януари – бел. ред.), които направиха тази грандиозна промяна във Венецуела. Тогава се възхищаваше Армандо, а днес какво ли си мисли за България след този грандиозен скандал, който се развихря около Инвестбанк и адвоката Цанов (Нито един официален източник в не потвърждава, че банката е Инвестбанк. Твърдението е на сайта „Биволъ“, който цитира неназовани източници от България и чужбина. Според сайта фамилията на адвоката, по чиято сметка са преведени поне 60 млн. евро, е Цанев – бел. ред.), който е прал парите, на практика, на Мадуро.

Преводите са направени, както съобщи главният прокурор, впрочем, към фиктивни адресати, като някаква спортна федерация и някакъв друг адрес, който бил за покупка на храни.

Във всички случаи обаче България и нейните съюзници, каквито са САЩ и европейските страни, са наложили санкции срещу Мадуро, за да не се краде имането на венецуелския народ.

Според Асен Агов службите ни не са „проспали“ случая – по-лошо е: „Разбира се, те (службите ни – бел. ред.) нямат средствата на Америка да проследят всички преводи. В България обаче имат всички инструменти да проследят всеки превод над 10 хил. евро. Тоест аз мисля, че в случая службите са съучастници в тази дейност, а самият адвокат преди 3 години беше разкрит като перач на пари заедно с Инвестбанк от сайта „Биволъ“ – от контрабандата на италианската мафия на диаманти от Зимбабве и Южна Африка. Това го има в „Биволъ“ от 2015 г. Пак са минавали през България и пак Инвестбанк е въвлечена през един от собствениците на Инвестбанк“.

Той заяви още, че „България се превръща в нарицателно за това как се нарушават санкции, как се перат пари и прочие. Тоест имиджът ни на корумпирана страна се уголемява десетократно“.

Агов настоява държавата ни да предприеме три действия:

В случая бездействието или съучастничеството на българските власти в цялата тази операция налагат решения, които са много важни. Първото решение: веднага да бъде уволнен началникът на ДАНС, незабавно. Просто това е провал на ДАНС по всички линии. Няма нужда американският посланик да идва в България, когато ДАНС разполага с финансово разузнаване, БНБ контролира банките – има банков надзор и т.н., всичко това може да бъде проверено и проследено в България. Стига се дотам, че трябва да идва посланикът да ни казва това, което ДАНС трябва да свърши, за да стане публично.

Ако 2015-а беше премълчана цялата история и сега ако се премълчеше, това си беше чисто съдействие и провал на българските служби.

Аналогиите ги направи Армандо навремето и се възхищаваше на България. Днес България в никакъв случай няма да бъде повод за възхищение за Армандо и приятелите му, като Гуайдо.

Не знам за колко пари става въпрос, но се говори за стотици милиони. Това обаче е слух.

Второто действие, което трябва да предприемат министър-председателят и всички власти е да намерят начин да бъде отстранен главният прокурор. Прокуратурата е провалена тотално, както в 2015 година, така и в случая с Федотов – който е идвал 3 пъти в България и се свързва със случая „Скрипал“ в Англия. Мястото на Цацаров не е в Прокуратурата. Цацаров трябва да подаде оставка, ако смята да спаси честта на България и репутацията на България. Същото трябва да направи и министър-председателят.

„Нека да мислим за репутацията на България!“, призова на финала на интервюто Агов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране