14.02.2019 | 13:27
Венецуелските милиони в БГ банка са провал за ДАНС. Службите не са проспали скандала – били са съучастници
Три оставки поиска бившият председател на комисията по външна политика в парламента: на шефа на ДАНС, на главния прокурор и на премиера

Скандалът с преведените милиони от Венецуела в българска банка е грандиозен, обяви журналистът, депутат в 5 парламента и бивш председател на парламентарната комисия по външните работи в 38-то НС Асен Агов. Той обяви, че станалото е провал за ДАНС, че службите не просто са проспали, а са били съучастници в тази дейност. Агов поиска три оставки: на председателя на ДАНС, на главния прокурор и на министър-председателя. Той не спести критики и към БНБ и нейния банков надзор.

Ето коментара му пред bTV от тази сутрин:

Преди десетина години състудент на сина ми в Лондонското училище по икономика дойде в България. Това беше Армандо Армас. Армандо ме разпитваше подробно за това как в 1997 година сме преодолели колапса на страната, какво сме правили с демонстрациите. И се възхищаваше от България заради това, че беше излязла от кризата. Тогава България беше с такава инфлация, каквато е днес във Венецуела.

Разказвам това, защото Армандо днес е сред 10-ината души около Гуайдо (Опозиционният лидер Хуан Гайдо се обяви се за временен президент на мястото на Николас Мадуро през януари – бел. ред.), които направиха тази грандиозна промяна във Венецуела. Тогава се възхищаваше Армандо, а днес какво ли си мисли за България след този грандиозен скандал, който се развихря около Инвестбанк и адвоката Цанов (Нито един официален източник в не потвърждава, че банката е Инвестбанк. Твърдението е на сайта „Биволъ“, който цитира неназовани източници от България и чужбина. Според сайта фамилията на адвоката, по чиято сметка са преведени поне 60 млн. евро, е Цанев – бел. ред.), който е прал парите, на практика, на Мадуро.

Преводите са направени, както съобщи главният прокурор, впрочем, към фиктивни адресати, като някаква спортна федерация и някакъв друг адрес, който бил за покупка на храни.

Във всички случаи обаче България и нейните съюзници, каквито са САЩ и европейските страни, са наложили санкции срещу Мадуро, за да не се краде имането на венецуелския народ.

Според Асен Агов службите ни не са „проспали“ случая – по-лошо е: „Разбира се, те (службите ни – бел. ред.) нямат средствата на Америка да проследят всички преводи. В България обаче имат всички инструменти да проследят всеки превод над 10 хил. евро. Тоест аз мисля, че в случая службите са съучастници в тази дейност, а самият адвокат преди 3 години беше разкрит като перач на пари заедно с Инвестбанк от сайта „Биволъ“ – от контрабандата на италианската мафия на диаманти от Зимбабве и Южна Африка. Това го има в „Биволъ“ от 2015 г. Пак са минавали през България и пак Инвестбанк е въвлечена през един от собствениците на Инвестбанк“.

Той заяви още, че „България се превръща в нарицателно за това как се нарушават санкции, как се перат пари и прочие. Тоест имиджът ни на корумпирана страна се уголемява десетократно“.

Агов настоява държавата ни да предприеме три действия:

В случая бездействието или съучастничеството на българските власти в цялата тази операция налагат решения, които са много важни. Първото решение: веднага да бъде уволнен началникът на ДАНС, незабавно. Просто това е провал на ДАНС по всички линии. Няма нужда американският посланик да идва в България, когато ДАНС разполага с финансово разузнаване, БНБ контролира банките – има банков надзор и т.н., всичко това може да бъде проверено и проследено в България. Стига се дотам, че трябва да идва посланикът да ни казва това, което ДАНС трябва да свърши, за да стане публично.

Ако 2015-а беше премълчана цялата история и сега ако се премълчеше, това си беше чисто съдействие и провал на българските служби.

Аналогиите ги направи Армандо навремето и се възхищаваше на България. Днес България в никакъв случай няма да бъде повод за възхищение за Армандо и приятелите му, като Гуайдо.

Не знам за колко пари става въпрос, но се говори за стотици милиони. Това обаче е слух.

Второто действие, което трябва да предприемат министър-председателят и всички власти е да намерят начин да бъде отстранен главният прокурор. Прокуратурата е провалена тотално, както в 2015 година, така и в случая с Федотов – който е идвал 3 пъти в България и се свързва със случая „Скрипал“ в Англия. Мястото на Цацаров не е в Прокуратурата. Цацаров трябва да подаде оставка, ако смята да спаси честта на България и репутацията на България. Същото трябва да направи и министър-председателят.

„Нека да мислим за репутацията на България!“, призова на финала на интервюто Агов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране