03.08.2019 | 11:15
Версия: Избиваме свинете заради вносно говеждо от САЩ!
Тръмп сключва договор с ЕС за вкарване на американско месо с хормони в Европа
Американско говедо с хормони

Европейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение, в което се прави преглед на функционирането на съществуваща търговска спогодба, гарантираща автономна тарифна квота за внос на висококачествено говеждо месо в ЕС. Това ще представлява решение на дългогодишен спор в Световната търговска организация (СТО) по въпроса. Това обявиха от Съвета на ЕС. 

Съветът прие решение за подписване на споразумение между ЕС и Съединените щати за разпределението в полза на САЩ на дял от тарифната квота за висококачествено говеждо месо, посочено в т. нар. Меморандум за разбирателство относно вноса на говеждо месо от животни, при чието отглеждане не са били използвани определени хормони за стимулиране на растежа, и относно увеличените мита, прилагани от САЩ спрямо определени продукти от ЕС, който беше сключен през 2009 г. и преработен през 2014 г.

Споразумението ще бъде подписано в Брюксел на най-ранната възможна дата.

През 2009 г. с меморандума беше предвидено временно решение на дългогодишен спор в рамките на СТО във връзка с вноса на говеждо месо от САЩ, което е третирано с определени хормони за стимулиране на растежа. По силата на споразумението ЕС предостави на отговарящите на условията доставчици квота от 45 000 тона за говеждо месо, което не е третирано с хормони. Съгласно правилата на СТО квотата трябваше да бъде предоставена и на доставчици, които не са от САЩ.

Благодарение на новото споразумение съществуващата квота ще остане непроменена, но 35 000 от общата квота от 45 000 тона ще бъде запазена за Съединените щати и ще се отваря постепенно в рамките на период от 7 години. Тарифната квота ще продължи да обхваща само продукти, които отговарят на високите европейски здравни стандарти и стандарти за безопасност на храните. Тази стъпка е от ключово значение за разрешаване на отдавнашен спор между ЕС и Съединените щати относно мерките, наложени от ЕС през 1989 г. върху износа от САЩ на говеждо месо, което съдържа изкуствени хормони на растежа. Тя подчертава и ангажимента на ЕС за положителна трансатлантическа програма в областта на търговията.

На 19 октомври 2018 г. Съветът упълномощи Комисията да започне преговори между ЕС и САЩ относно функционирането на тарифната квота, включително относно разпределението на квотата по държави.

Преговорите със САЩ приключиха на 27 февруари 2019 г. и с оглед на това споразумение Комисията поиска и получи съгласието на другите значими държави доставчици, в съответствие с приложимите правила на СТО.

Ето защо голяма част от свиневъдите у нас не вярват, че се налага избиването на животните им заради африканската чума. Те смятат, че зад поголовното умъртвяване на прасета стоят чужди интереси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране