14.09.2020 | 16:27
Веселин Марешки е осъден на 4 г. затвор за изнудване
Бизнесменът, който е зам.-председател на НС, трябва да плати и 8000 лв. глоба, реши Апелативният съд във Варна

Бизнесменът, лидер на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки е осъден на втора инстанция на 4 г. ефективен затвор по дело за изнудване, съобщи Варненският апелативен съд, който чете присъдата в понеделник.

Първата инстанция оправда Марешки, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. „Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“, обясняват от съда.

Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Справки от Агенцията по вписванията и разпит на свидетел са изяснили пред съда, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки, в качеството й на управител на търговско дружество и Колева.

Според прокуратурата задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“.

Защитата на бизнесмена-политик пледира, че той не е извършил престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Колева не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

Решението на апелативния съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране