03.05.2019 | 7:25
Вие, врабчетата: гледай как са прай
Бойко Борисов се похвали колко е готин за Шенген

Следва част от словопотопа, в който Бойко Борисов търси и намира думи да изрази здравината на пограничните мерки, с които българската държава бори европейските проблеми, пък така и не я вземат в Шенген.

(Откъсът е цитиран точно, като е запазен редът на мислите.)

***

Бойко Борисов, България: …Имаме най-съвременния флот. Изключително добри кораби. 220-тонни, 60-тонни! Някои от тях са от най-добрите в Европа. И – виждате – на 100% контрол върху екваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат! На 100% и неслучайно само преди седмица над 200 кг кокаин бяха задържани от граничните ни служби именно в Черно море (вероятно премиерът има предвид чувалите с наркотик, които морето изхвърли край Шабла, а службите излязоха с предупреждение към гражданите, че кокаинът е с непостижима чистота и много трябва да се внимава с употребата). Разбира се, и над 300 кг хероин миналата седмица! Но мисля, че по задържани количества наркотици – и то кокаин, хероин, тонове канабис, тонове! – българските служби са на първо место… или от първата тройка в Европа.

Пращаме ги нашите кораби да помагат и на гръцките колеги – тихичко, без да шумиме, ползвайки споразуменията си, и че това… че България продължи участието си в Афганистан за мироопазването и възстановяването на политическия процес. Хиляди афганистанци със самолет сме върнали обратно в Афганистан. Нелегално преминали в България. Сиреч – без да шумиме, спазвайки европейските правила, спазвайки правата на човека, действаме и в двете посоки. Тези, които идват легално, тези, които идват на КПП, се отнасяме по възможно най-добрия, човечен, законен начин с тях – така, както повеляват европейските практики.

И всичко останало („всичко останало“ – така се описват хора), което се опитва нелегално да премине границата, ние считаме, че това е, все едно някой да ти дойде в дома неканен. И затова полагаме всичките тези усилия, които ги виждате на кадрите (върви и видеопрезентация). Неслучайно и Манфред Вебер беше тука, Дейвид Камерън като премиер за първи път дойде британски премиер да гледа с очите си това, което сме направили. (Тук Борисов изрежда личности, които е водил на границата, за да видят красотата и ефективността, като същевременно се хвали с уникалността на Камеръновото посещение, когато Борисов роди знаменитата реплика, че е гален по главата от три папи.) 

Виктор Орбан дойде да се увери, че това, което му казвам, че нашите предпазни мерки са по-добри от неговите на границата. И с корабите го разведохме да види как се пази Черно море! И човекът накрая излезе и каза: ми, то това е всъщност! Всъщност така трябва да се действа. Сиреч ние нямаме проблеми в България с него. Защото това, което той говори, ние сме го направили! Спазвайки европейските правила. Спазвайки тези три темела, върху които сме стъпили: Споразумението с Турция, парите от Европа и политическата воля, която нашето правителство има! (…)

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране