16.05.2020 | 10:51
Вирусът съкращава живота на мъжете с 13 г., а на жените – с 11 г.
През последното денонощие у нас са открити още 37 заразени с коронавируса, с което общият брой става 2174

Директорът на Центъра за паразитни болести и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев представи на днешния брифинг статистика, според която починалите от COVID-19 мъже биха могли да живеят още 13 години, а жените – още 11 години. Според него статистиките за средната продължителност на живота в някои западни държави ще се променят значително тази година. Той съобщи новите данни за развитието на пандемията у нас и по света.

През последното денонощие у нас са открити още 37 заразени с коронавируса, с което общият брой става 2174. От новорегистрираните са приети в болница 10, а една четвърт от всички заболели се нуждаят от болнично лечение. Трима души са починали за деня -.жена във ВМА и двама мъже в Ямбол. И тримата имат придружаващи заболявания, като средната им възраст е 68 години.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че всеки възрастен човек, починал от тази нова коронавирусна инфекция, би могъл без нея да живее доста повече – мъжете средно още по 13 години, а жените – 11 години. „За един възрастен човек това не е малко. След като се анализират случаите, средната продължителност на живот в Западна Европа ще намалее“, заяви той и увери, че у нас се правят достатъчно на брой изследвания – по двама на всеки 1000 души население. До този момент са направени общо 64480 тестове в общо 25 лаборатории.

В София новите случаи са 23, с което стават общо 921, а столицата остава най-голямото огнище на болестта. 233 души лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки или 11% е заразеният медицински персонал в страната. До момента 573 са напълно излекувани. 28 души са излекувани за вчерашния ден.

Разградското село Ясеновец е под карантина от днес заради зачестилите случаи на COVID-19 там. До момента са открити 9 заразени, двама от които са в разградската болница. За да не бъде разпространена болестта ще бъдат разположени КПП-та на входовете и изходите на селото, а излизането ще е само по необходимост. Маските и ръкавиците са задължителни. Карантината е до 29 май, но може да бъде удължена.

Ясеновец е второто населено място в страната, където остават по-строгите противоепидемични мерки. Властите затвориха квартал „Райна княгиня “ в Ямбол на 5 май, припомня БНТ. Там мерките са още по-строги. Хората вече не могат да излизат от квартала дори и за да ходят на работа.

„Винаги сме казвали истината според анализа, който сме правели. Нито мерките бяха драконовкси, нито имаше декларации да си купиш хляб и сирене, но ги направихме навреме. Никого не плашим. Обвинението към щаба, че сме насаждали страх, не е вярно“, коментира проф. Кантарджиев в отговор на критиките срещу Националния оперативен щаб.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране