04.04.2020 | 13:50
Вирусът взе още две жертви в София
Ромският квартал на Пещера ще бъде поставен под блокада заради 4 положителни проби за вируса

Жертвите на коронавируса у нас вече са 17. Само в рамките на днешния ден починалите са трима. Мъж на 54 г. е починал днес в болница “Света Анна”, пациентът е страдал от съпътстващи заболявания – ХОББ, диабет и хипертония, съобщи Нова телевизия. Също днес в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. По-рано почина 48-годишна жена почина в „Пирогов“, съобщи МЗ. Тя е била първо в Пета градска болница, освен от Ковид 19 е страдала и от диабет с усложнения, след това е приведена в „Пирогов“, където е включена на апаратно дишане. Въпреки усилията на екипа е починала.

Междувременно кметът на Пещера Йордан Младенов обяви, че ромският квартал на града ще бъде поставен под блокада заради четири положителни проби за вируса. Ромската махала се превръща в огнище. С моя заповед от утре – 5 април, ще има пропусквателен режим във входно и входно-изходните артерии на квартала.  Заразените са хора, които са имали контакти с чужбина, едните хора имат контакт с Белгия, били са в Белгия, а другата жена, която е настанена в Пещера, се е завърнала преди две седмици от Англия“, обясни кметът Младенов, цитиран от БНР.

21 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, от които 17 са в болница, съобщи ген. Веницислсав Мутафчийски на сутрешния брифинг на националния оперативен щаб. Така общо случаите у нас стават 498. 173 са в болница, 20 от които са интензивни случаи. В София става дума за 97 приети в болница, от които 17 са интензивни, а в Пловдив – 14 приети, от които 3-ма в интензивни отделения.

Новата област, която е засегната, е Враца – там с положителна проба е мъж на 57 години. В София новите случаи са 8, в Бургас – 2-ма (34 годишен мъж от Несебър, завърнал се от Банско на 1-и април и 33-годишна жена от Бургас), в Пазарджик – 2-ма – на 71 и 43 г. с двустранна пневмония и диабет, Добрич – бебе на 1 г. с ларингит, чийто родители са с коронавирус, Варна – жена на 59 г., Видин – 66-годишен мъж, Кюстендил – мъж на 57 г., Ловеч – мъж на 44 г., Сливен – мъж на 27 г. и Стара Загора – 1 мъж.

Медицинският персонал с доказано носителство на коронавируса включва 23 човека. Излекувани до момента са общо 34 души – 22-ма мъже и 12 жени. Новите случаи от тях са четири – двама в „Пирогов“ и двама във ВМА.

Тази нощ в София е починал пациент на 49 г., който е бил интубиран и със сърдечна недостатъчност. Все още обаче резултатите му за Ковди-19 не са готови.

Ген. Мутафийски коментира, че в момента се катерим бавно по отношение на заразените с коронавирус и нямаме растеж в смъртността, което се дължи на взетите от кабинета мерки. Той обаче отбеляза, че всички прогнози, които са правени досега за Ковид-19, не са се оправдали, а по-скоро се оправдават само негативните прогнози. По думите му данните показват, че нямаме скрита смъртност вкъщи, което би било показател дали картината, която дава щабът, е реална. „Труповете няма как да се скрият“, каза той. „Имаме плавно покачване, още сме на път към качването на броя на случаите, в никакъв случай не може да се каже, че сме преодолели някаква опасност“, заяви още ген. Мутафчийски.

Относно спазването на мерките той посочи, че картината в страната е шарена. В Костинброд например населението не искало да приеме мерките, затова кметът на града настоявал Мутафчийски изрично да посочи на редовните брифинги, че и в този град има заразени. „Ето, казвам, че в Костинброд има 5-ма заразени“, заяви генералът, според когото обаче не е сериозно да се правят плашилки, за да се стряска населението. Той посочи, че щабът наблюдава много внимателно големите областни градове, където има по-голямо струпване на заразени, както и малките градове, където има по-малко болници. По думите в Пловдив доскоро е имало тревожна тенденция, но засега там има задържане на случаите, което в никакъв случай „не значи хората да излязат на главната улица“. Във Варна имало покачване на случите, но не и сериозен риск, неясна е, по думите му, и картината в Монтана, където бяха открити над 20 случая в резултат на семейно тържество.

„Призоваваме всички граждани да не възприемат празниците Цветница и Великден като празници. Не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозни проблеми и ще се заразите там. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. В Сеул се заразиха 5000 човека. Остане вкъщи със своето семейство. Не е нужно, а и не е разрешено да се ходи“, коментира още Мутфачийски по повод съобщения, че десетки хора запазват места в къщи за гости в Боженци, за да прекарат там наближаващите празници. В отговор на въпрос той потвърди, че от коронавирус умират не само възрастни хора със съпътстващи заболявания, давайки за пример за 31-годишен българин, починал в Лондон от вируса, но без да е известно да има придружаващи заболявания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране