05.07.2015 | 20:02
Високите пенсии и държавните стимули сринаха Гърция
Шофьори на дизелови коли прибирали по 25 евро за подгряване на двигателя, а машинистите по 420 евро за спазване на санитарната хигиена

Многобройни са факторите, които доведоха Гърция до тежкото икономическо положение. Проблемите се трупаха от десетилетия, като сред тях са неефективната пенсионна система, щедрите бонуси за държавните чиновници и ниската събираемост на данъците.

Гърция е държавата в ЕС с най-големи разходи за издръжка на пенсионерите, предаде Ей Би Си Нюз. Атина харчеше 17.5% от БВП за изплащане на пенсии, според данни на Евростат от 2012 г. С наложените от кредиторите бюджетни съкращения разходите намаляха до 16% от БВП. За сравнение Италия, Франция и Австрия са харчили 15% от БВП за пенсии през 2012 г.

Ниската пенсионна възраст също оказа негативно влияние върху икономиката на страната. Полицаи и военни можеха да се пенсионират между 40 и 45 г. Служителите в държавния сектор също се ползваха със специални привилегии – жените, работещи в държавните банки и с деца на възраст под 18 години, можеха да се пенсионират на 43 г. През 2013 г. под външен натиск пенсионната възраст бе вдигната от 65 г. на 67 г. Според данните на правителството обаче средната възраст при жените е 59 г., а при мъжете – 63 г.

Не само пенсионерите, но и държавните служители в Гърция се ползват с огромни привилегии. Доскоро някои от тях получаваха специални бонуси, че пристигат навреме на работа. “Това беше лесен начин да се дадат повече пари на хората”, обяснява пред Ей Би Си Нюз Хари Цукас, който е преподавател в бизнес училището “Уоруик”. Твърди се, че повечето от тези бонуси вече са премахнати. Шофьорите на служебни дизелови автомобили получаваха по 25 евро на месец за “подгряване на двигателя”, твърди в. “Ханделсблат”. Локомотивните машинисти вземаха по 420 евро месечно за спазване на санитарната хигиена. Куриерите в министерствата и другите ведомства вземаха към заплатите си допълнително по 290 евро, за да пренасят документи между институциите, т.е. за да правят това, за което са назначени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране