03.03.2015 | 12:11
Вижте черния списък на най-отровните храни!
Ето как ни вредят "Мак Доналдс", "Сникърс", "Нестле" и останалите "вкусотии"!

Природозащитната организация Грийнпийс публикува „черен списък“ с производителите нахрани, които ни тровят с генномодифицирани организми. В този „черен списък“ попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България.

Една част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните-членки на ЕС и на място получават български опаковки и етикети. Компаниите, които попадат в топ 20 на „черния списък“ публикуван от Грийнпийс са:

1. Snickers – шоколадов десерт

2. Campbell – супи

3. Uncle Bens – ориз, кетчуп

4. Lipton – чай

 5. Mars – шоколадов десерт

 6. Twix – шоколадов десерт

 7. Cadbury – шоколад, какао

 8. Ferrero – десерти

 9. Nestle – шоколад

 10. Nestle – напитка Nesquik

 11. Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни

 12. Pepsi – безалкохолно

 13. 7-Up – безалкохолно

 14. Heinz – кетчупи, майонези, сосове

 15. Nestle – детски храни

 16. McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене

 17. Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни

 18. Unilever – детски храни

 19. Knorr – сухи супи

 20. Hipp – адаптирани млека и бебешки пюрета

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни – членки и цяла Източна Европа.

Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики Coca-Cola Co., както и продукти на други производители напр.кафе Jacobs, подправките Kotanyi.

Фактът, че медиите в по-бедните страни-членки на ЕС, в това число и българските медии, масово не публикуват информация за вложени ГМО или нелоялно търговски практики може да бъде обяснен само с икономическа зависимост. Топ 20 на компаниите, които предлагат продукти с ГМО, почти напълно съвпада със списъка на най-големите рекламодатели в българските медии.

На другия полюс е Боливия, която стана първата свободна от Макдоналдс държава в Латинска Америка и втората след Куба в света. След почти 14 годишно присъствие, многобройни кампании и промоции, международния гигант беше принуден да изтегли бизнеса си от латиноамериканската държава. На 21.12.2012 г. Макдоналдс продаде последния си Биг-Мак в Боливия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране