20.02.2015 | 8:28
ВКС гледа делото срещу нападателя на Доган
Енимехмедов е поискал намаляване на наложеното наказание

Днес състав на Върховния касационен съд (ВКС) ще разгледа делото срещу Октай Енимехмедов.

Делото стига до последната трета инстанция след протест на прокуратурата и жалба на Енимехмедов. В тях се иска отмяна на решението на Софийският апелативен съд (САС) и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд поради допуснати нарушения при постановяването му. В жалбата Октай Енимехмедов е направил и алтернативно искане – за намаляване на размера на наложеното наказание.

Така делото стига до последната трета инстанция 2 години и един месец след като на 19 януари 2013г. бе извършен опит за атентат срещу настоящият почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава на драматичната VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу него. Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което лидерът на ДПС падна на земята, а върху нападателя първи се хвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. През октомври миналата година и втората инстанция Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на нападателя на почетния председател на ДПС.

По време на съдебната сага Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган. През август Инициативен комитет, в който участва и брат му Метин Енимехмедов, издигна кандидатурата на Октай за народен представител. На изборите от 5 октомври обаче независимият кандидат от Бургаски район събра едва 474 действителни гласа или 0,01% от гласовете в района.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране