07.10.2019 | 12:59
Владения на Английската корона: Брекзитът ще ги порази фатално
Далече от Лондон, как ще се отрази промяната на отвъдморските територии

Никой не пита поданиците за мнението им

Стане ли дума за Брекзит, всички обръщат очи към Лондон, но британската Корона има и редица отвъдморски владения. Повечето от тях ще трябва да се борят за оцеляване при евентуален Брекзит без сделка.

Ако в края на октомври се стигне до хаотично излизане на Великобритания от ЕС, това ще има драматични последици за британските отвъдморски територии и ексклави. Ето няколко примера:

Ангила

На около 6500 километра от Лондон се намира британската отвъдморска територия Ангила. Въпреки отдалечеността от Великобритания, карибският остров ще бъде силно засегнат от евентуален Брекзит без сделка, защото е асоцииран с ЕС. По-голямата част от 13 000-те жители на острова са против Брекзита, но те никога не са били питани какво мислят по въпроса.

Сега най-големите им опасения са, че няма да си сътрудничат търговски със съседния остров Сейнт Мартин (Свети Мартин), който отчасти спада към френските задморски територии. Населението на Ангила е силно зависимо от редица вносни стоки от първа необходимост – от питейна вода до строителни материали – които пристигат на острова от пристанището на съседния Сейнт Мартин.

Последиците от Брекзита ще бъдат усетени и в инфраструктурата. Щетите, причинени от урагана Ирма в края на 2017 г., все още не са отстранени, а къщите и училищата продължават да са частично разрушени. Досега ЕС изпращаше помощи за възстановяването на острова и се явяваше най-големият кредитор на Ангила. Никой не знае какво ще се случи след Брекзита. Затова все по-често се чуват призиви за напускане на Обединеното кралство.

Фолкландски острови

Фолкландските острови са разположени в южната част на Атлантическия океан, на около 13 000 километра от Обединеното кралство. Архипелагът е почти напълно зависим от Великобритания, фолкландската лира е обвързана с британската лира едно към едно. Като жители на отвъдморска територия, гражданите на островите нямат правото да гласуват на британски избори, затова не можеха да участват и в референдума за излизането от Европейския съюз.

Населението на Фолкландските острови се препитава не само от отглеждането на овце и продажбата на вълна, кожи и лой, но и от риболов. Почти целият улов се изнася за Испания, откъдето се изпраща към други европейски страни. Количествата са огромни: една трета от калмарите, които се продават в Испания, са от Фолкландските острови. Стигне ли се до Брекзит без сделка, купувачите в Европа ще трябва да плащат между 6 до 18% от митото, което означава, че морските дарове значително ще поскъпнат. Не се знае дали при това положение Испания и другите държави от ЕС ще продължат да се интересуват от тази стока.

Гибралтар

Британската територия, разположена в най-южния край на Испания, гласува почти единодушно – с цели 96 процента – за оставане в ЕС. Районът, населяван от около 34 000 жители, е икономически зависим от Иберийския полуостров. Всеки ден около 15 000 британци пътуват до испанската част на полуострова. Обратно, в Гибралтар работят около 10 000 испанци. Временно затваряне на границите, каквито е имало в периода между 1969 и 1985 г., би нанесло сериозни икономически щети и на двете страни.

От около 300 години територията представлява ябълка на раздора между Испания и Великобритания. Наскоро имаше опасност спорът отново да ескалира – въпросът за Гибралтар беше една от големите спънки на преговорите за Брекзита.

Но Лондон и Мадрид успяха да се споразумеят и решенията за Гибралтар в бъдеще ще трябва да бъдат одобрявани и от Испания.

Нормандските острови

Островите в югозападната част на Ламанша не са част от британските отвъдморски територии, но имат специален статут като владения на британската корона. С други думи: кралицата е техен суверен, но те не са подчинени на Лондон.

Въпреки живописните плажни пейзажи основният източник на доходи по тези места не е туризмът, а данъчната система. Трите острова Джърси, Гърнси и остров Ман са известни като данъчен оазис – чуждестранните компании не плащат данък върху печалбата, капитала и наследството.

Един Брекзит вече би могъл да предизвика значителни проблеми за трите острова. Досега те разчитаха на защитата на Великобритания пред ЕС, но тя ще отпадне в мига, в който Великобритания напусне Съюза. Бермудските острови в Северния Атлантически океан, британските Вирджински острови и Каймановите острови в Карибите също поддържат този доходен бизнес модел – засега.

От „Дойче веле“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране