07.03.2015 | 10:26
Владислав Горанов се оприличи на Ръсел Кроу
ГЕРБ харчи новия дълг от 16 млрд. лв., а ние плащаме

След като бившият финансов министър Симеон Дянков се оприличи на „Брад Пит с очила“, неговият актуален наследник – Владислав Горанов, също си намери холивудски еквивалент. „Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито“, коментира Горанов в интервю за Нова ТВ.

Голяма част от разговора с водещата Диана Найденова премина в шеговит тон, като ковчежникът призна и как е убедил депутатите от повечето партии да подкрепят ратификацията на дълга до 16 млрд. лв., която стана обект на сериозни дискусии преди седмица.

„Купувах ги с парите на Мая (б.р., Мая Манолова от БСП раздаде банкноти с лика на Горанов и номинал от 10 000 лв., символ на задлъжнялостта на всеки българин от новия борч). Валидирах ги на място. Всяка банкнота си имаше цена. Това е шега, да не говорим глупости в ефир“, каза Горанов.

„Изкушението да кажем на г-жа Манолова, че е нарушила закона е голямо и да я глобим е голямо, но ние ще се въздържим“, коментира Горанов по повод разпространението на т.нар. „горановки“. „Всички партии, които подкрепят правителството, показаха разум. Това че ДПС прояви държавническо отношение, си е тяхна позиция. БСП също трябваше да го направи, но те предпочетоха да се снимат с общи плакати с „Атака“, обясни Горанов изненадващата подкрепа на ДПС.

„ДПС са се докарали до отношение, че всеки който се докосне до тях, се превръща в политически труп“, констатира той. Ние не сме взели никакви пари и не сме сключили договор. Но гьобелсовата пропаганда, от която се изкушават всички, има краткотраен ефект. Върши работа, но трае малко. Всеки се изкушава да каже бомбастичната информация да каже, че България е взела заем от 16 млрд., коментира финансистът.

Горанов припомни, че параметрите за необходимия дълг през следващите 3 години, са били обявени пред парламента още през ноември м.г., но тогава никой не им е обърнал внимание. Финансовият министър обясни, че реално през следващите 3 години ще е необходим дълг от 18 млрд. лв., ако се пресметнат падежите по дългове за 12 млрд. лв. и очакваните бюджетни дефицити от общо 6 млрд. лева.

„5 или 6 млрд. лв. от дълга са се натрупали от дефицити за мандата на първото правителство на Бойко Борисов, но същото количество дефицит е направено само за година и половина от кабинета „Орешарски“, пресметна Горанов.

Министърът е оптимист, че държавата ще си върне повечето от 1,5-те млрд. лв., които е редоставила като заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

На въпрос какво би платил първо, ако има само 400 лв., Горанов отговори, че ще даде пари за курса по математика на големия си син, а чак след това ще плати сметките за ток. Горанов обясни също така, че предвидените великденски добавки към пенсиите няма да са за всички, а само за най-бедните пенсионери. Сумите ще са съпоставими с коледните добавки, посочи той. В края на м.г. на хората с пенсии под 268 лв. месечно бяха броени по 40 лв. коледни добавки.

5 коментара

  1. Моника каза:

    Простак, смешник и дявол!!! Нещастник!!! Никакъв икономист не си!!!!

  2. SOS каза:

    ПРОСТАК..КОЙ ЗНАЕ И ЖЕНА ТИ КАКЪВ УРУНГЕЛ Е …А МОЖЕ БИ ПО-ГОЛЕМ ОТ ТЕБЕ….БОКЛУЦИ

  3. 53 каза:

    Нещастник…….!

  4. без каза:

    смешник!

  5. Алабин каза:

    Малките хора,винаги се пъчат и говорят с висок тон,за да бъдат забелязани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране