25.07.2015 | 0:04
Властта масово назначава гербаджии във “ВЕЦ” Пловдив
Новият зам.-шеф на "Автотранспортно облужване" е бившият депутат от ГЕРБ Илия Пашев

Сигнал за злоупотреба с власт в пловдивското предприятие “Водноелектрически централи” към НЕК ЕАД провокира депутата от БСП Георги Търновалийски да отправи питане към енергийния министър Теменужка Петкова. Той настоява да научи писмено какъв е размерът на изплатените обезщетения, колко са освободените и новоназначените работници и служители, какъв е численият състав на администрацията и има ли заведени дела за неправомерни уволнени.

До питането на Търновалийски се стигна след сигнал, че във “ВЕЦ” Пловдив уволняват специалисти и енергетици по политически причини. Формално уволненията са по чл.331 и чл.338 от КТ, т.е срещу обезщетение или по точката за правото на новия управител да избира екип си, но реално хората са били подложени на безмилостен натиск от ръководството на ГЕРБ в Пловдив. Зад уволненията стои общинският съветник от ГЕРБ в града Веселин Маневски, който е уредил баща си за ръководител на предприятието. В сигнала назначението на Минков е определено като най-скандално, защото през 2013 г. срещу него е имало обвинение за длъжностно престъпление и използване на документи с невярно съдържание по Закона за обществените поръчки.

В сигнала си служителите във ВЕЦ изразяват недоумението си, че въпреки тежкото финансово състояние новото ръководство си позволява разточителни обезщетения от 12 брутни заплати, без да осигурява и оптимизация на трудовия процес – работните места не се закриват, а се назначават партийни функционери на ГЕРБ.

Дават се и примери за служители, които за два дни са уволнени и веднага са възстановени след телефонно “ходатайство”, какъвто е случаят с Десислава Иванова. В сигнала до Търновалийски са посочени и няколко назначения с нулев стаж в енергетиката. Новият зам.-ръководител в “Автотранспортно облужване” е бившият депутат от ГЕРБ Илия Пашев. Без опит в сферата е и бащата на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, Георги, който вече е автомонтьор във ВЕЦ. Срещу 2400 лв. основна заплата ще се разписва бившият директор на общинските пазари в Пловдив Минко Минков, който вече ръководи обществените поръчки и доставки във водното предприятие. Красимир Атанасов, пенсиониран от МВР с отнет достъп до класифицирана информация, е назначен за шеф на отдел “Сигурност”, който изисква такъв.

Без необходимата квалификация пенсионери-активисти на ГЕРБ ръководят звеното за ремонт на повдигателни съоръжения, посочва се в отвореното писмо.  След масовите уволнения, които продължават и в момента, във “ВЕЦ” са назначени вече близо 30 активисти на ГЕРБ. Такъв непрофесионален, нетолерантен и безпардонен подход никой от бившите ръководители не си е позволявал, пише в сигнала до Търновалийски. Алармира се, че не се изпълняват ремонтните и инвестиционните програми. В сигнала се настоява за провеждането на конкурс за управител на предприятието и за проверка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране