28.03.2020 | 14:32
Властта на Борисов вече е безконтролна
Депутатите практически се отказаха да надзирават властта в ключов момент

И така – депутатите решиха, че заради заразата, няма повече да се събират редовно на заседания. Голяма работа, ще кажат мнозина, и без това нищо съществено не вършат. От една страна, това е така. От друга обаче – това е тежка заблуда.

Вярно е, че няма особен смисъл парламентът да продължава с обичайния си режим на работа. Спешното законодателство, свързано с извънредното положение, вече е прието – свръхприпряно, в условията на ужасно напрежение и страшен безпорядък, но все пак е налице. Ако е необходимо да се изменя (а със сигурност ще бъде), депутатите могат бързо да се съберат и да свършат необходимото. На практика няма важни законопроекти, които да изискват непрекъсната работа.

Проблемът в липсата на редовни заседания е съвсем друг – без тях няма да има и редовен парламентарен контрол. Народното събрание, както всички знаем, има две основни задачи – да обсъжда и приема законите, по които се управлява страната, и да надзирава изпълнителната власт в лицето на правителството. Няма да е голяма беда, ако парламентът спре нонстоп да законодателства – и без това законите се кърпят до безобразие. Тежко обаче ще стане, ако и без това хлабавият контрол, който народните представители имат върху кабинета на Бойко Борисов, съвсем се отпусне. Това ще е особено тревожно в настоящата ситуация, при която изпълнителната власт и без това получава твърде много нови правомощия да регулира живота на гражданите.

Парламентарният контрол е правилният начин да се даде повече публичност върху действията на правителството. Освен че могат да задават конкретни въпроси на членовете на кабинета, депутатите могат да ги привикват и на изслушвания в парламента. В такива случаи се получават доста дълги и понякога интересни дискусии в пленарната зала, които могат да разкрият неща за правителствените политики, иначе оставащи неизвестни.

Какво обаче ще се случи сега?

С решението, което беше прието от ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и „Воля”, депутатите вече ще могат да задават въпроси на правителството само писмено. По принцип тази практика се ползва широко от народните представители, но най-често когато искат да съберат справочна информация от държавните ведомства по някаква тема – например финансовото състояние на общините. На големите, шумните, противоречивите въпроси, които предизвикват особени вълнения в публичното пространство се отговоря в пленарната зала. Поне досега беше така. И писменият контрол с неговата безлична размяна на документи между депутати и министри не може да бъде адвекватен заместител.

А аргументът, че като се прекратят редовните заседания, ще се намали рискът от разпространение на заразата, е напълно невалиден в случая. Всеки, който поне веднъж е следил парламентарния контрол по телевизията, е останал с едно впечатление – че тогава пленарната зала е почти празна. Депутатите, които остават за контрола, могат спокойно да поддържат не 2 метра дистанция помежду си, а 20 метра, ако искат. Даже могат да идват да си задават въпросите и да си слушат отговорите един по един – контролът се провежда по предварително определена последователност, не е като дебатите, в които на всеки депутат може изведнъж да му се прииска да скочи, за да се изкаже.

За едно социалистите, които единствени възразиха срещу спирането на редовните заседания, бяха напълно прави – от сега нататък властта няма да отговаря на неудобни депутатски въпроси, а ще си говори на брифинги и пресконференции, които сама организира. В пленарната зала Борисов и министрите му са уязвими – там, докато съществува опозиция, ще има и кой да им окаже съпротива, да им дръпне малко юздите. Сега вече няма.

Людмил Илиев, „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране