07.08.2020 | 10:00
Властта разчисти палатковите лагери и арестува протестиращи
МВР твърди, че защитава грубо нарушените права на жителите на страната

Маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна рано сутринта в петък. В столицата палатаките са били разчистени с помощта на общината, паркираният пред Ректората бус е бил вдигнат с репатрак и откаран на наказателния паркинг.

Операцията е започнала малко след 4 часа. На протестиращите е било обяснено, че палатките нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани са общо 12 души. Всички ще бъдат освободени, след като им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане. От сега нататък МВР няма да допуска блокади, обяви шефът на “Охранителна полиция” в СДВР Тони Тодоров.

Решението за разчистване на блокадите е било взето след четири часа обсъждане на коалиционен съвет на управляващите, обясни пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той не каза кой е предложил да се действа срешу протестиращите. Според него обаче те нарушавали закона вече месец. При това положение изпълнителната власт нямало как да стои безучастна.

Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война“, обясни той. Симеонов каза, че след съвета трябвало да влезе в ролята на лошия вестоносец и да оповести решенията на управляващите.

Правителството няма да подава оставка през септември, заяви още Симеонов. Тази идея бе лансирана в четвъртък от вицепремиера Томислав Дончев. Според Симеонов обаче това била само негова лична позиция.

Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция“, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране