17.03.2020 | 12:53
Властта с нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито
67 станаха случаите на коронавирус у нас

Общият брой на заразените с коронавирус у нас вече са 67, с пет повече спрямо предходния ден, стана ясно на редовния брифинг на ръководителя на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.  По-късно стана ясно, че единият от новите заразени е жител на Троян, който е работил като ски учител в Банско. Той е настанен в инфекциозното отделение на болницата в Ловеч.

Същевременно от щаба предлагат нови, още по-строги мерки за ограничаване събирането на хора, в това число и на открито. „Рано сутринта с премиера Бойко Борисов обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но трябва да има ограничение в събирането на хора в открити пространства. Щабът предлага на премиера повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства“, каза Мутафчийски.

Призивът му е пред магазините и банките чакащите да бъдат на 2 метра разстояние един от друг. От щаба са дали конкретни указания и какви мерки трябва да спазват промишлените предприятия.

Щабът се е свързал и с фирми, които разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да бъде годна до 3 месеца. „Препоръчали сме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн поръчване и доставка на храна по домовете. Трябва да сме готови с решения по този въпрос, с оглед на това, че в някои страни се забрани излизането въобще“, добави той.

Обсъждат се и няколко варианта за действие по отношение на пристигащите в страната шофьори на тирове.

„Предлагаме, когато пристигат шофьори, да разтоварят и когато не се предвижда пътуване в близките дни, да се подложат на доброволна карантина. Вторият вариант е при пристигане и нужда веднага от заминаване за друг курс, фирмите да наложат социална изолация на шофьора до заминаването му за следващия курс, ако няма признаци на болест. Третият вариант е, когато пристига чужд тир с чужд шофьор, фирмите да осигурят социална изолация и до 12 часа шофьорът да е напуснал страната“, посочи шефът на щаба.

Мутафчийски обясни и как работи ВМА в момента: „В момента работят по един екип и един от администрацията. Имаме два екипа, които са на разположение от администрацията, но се намират вкъщи и работят от вкъщи дистанционно. На период от една седмица екипите се сменят. При поява на зараза в някой екип, той се карантинира, но работата на администрацията продължава. Същото е и в клиничните отделения. Наситеността на медицинския персонал в момента не е необходима, трябва да го пазим и затова ги оставяме във вкъщи с предписание да ограничат социалните си контакти. Такива предписания са дадени и на промишлените предприятия“, каза още той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране