19.05.2019 | 0:01
Властта в Австрия падна (видео)
Идват предсрочни избори само 24 часа след избухването на грандиозния корупционен скандал „Ибисагаейт”

24 часа след избухването на грандиозния корупционен скандал „Ибисагейт” с участието на водещите фигури в крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) правителството падна и Австрия се насочва към предсрочни парламентарни избори.

В събота вечер канцлерът Себастиан Курц призова възможно най-скоро в страната да бъдат проведени нови избори след скандалния видеозапис и оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде националната информационна агенция АПА.

Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро, каза Курц на пресконференция във Виена.

Предсрочни парламентарни избори може да се проведат в средата на юли или през септември тази година, съобщи Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството. На изборите през октомври 2017-та крайно десните австрийски национал-популисти спечелиха 26% от гласовете и станаха третата по-големина сила в парламента. После Курц договори с тях коалиционно правителство, положило клетва през декември.

По-рано през деня вицеканцлерът и лидер на Хайнц-Кристиян Щрахе подаде оставка заради видео, което показва как преговаря с жена, представяща се за племеница на руски олигарх. В разговорите той предлага схема за финансиране на партията си срещу държавни поръчки в строителния бизнес за “рускинята“, когато дойде на власт. Щрахе се оттегли и от лидерския пост в партията си. Оставка подаде и председателят на парламентарната група на АПС Йохан Гуденус, който също участва в срещата. Клипът бе разпространен от германските издания „Шпигел“ и „Зюдойче цайтунг“. Аферата стана известна като „Ибисагейт“, защото действието се развива, докато Щрахе е на почивка в частна вила в испанския курорт Ибиса.

В събота хиляди австрийци излязоха на протест срещу корупцията в центъра на Виена, искайки оставката на правителството и нови избори след скандала. Част от протестиращите австрийци държаха плакати с надписи като „Това правителство е корумпирано“.

Междувременно Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на сведенията за тайно финансиране на Партията на свободата (АПС) от чужбина в замяна на достъп до държавни договори. Сметната палата на Австрия поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.

„Ройтерс“ отбелязва, че въпреки че Австрийската народна партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС) управляваха досега в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремисти и ксенофоби. Опозицията поиска предсрочни парламентарни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране