19.02.2021 | 15:29
Връщат военното обучение в училищата
Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
От идната учебна година децата он 8 до 10 клас ще преминават военно обучение. То ще трае една седмица. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН. „Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно“, посочи той.

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено.

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“.

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране