08.04.2019 | 0:31
Вредните храни убиват повече от цигарите
Намалете солта, алармират учените

11 милиона души годишно умират преждевременно от нездравословен хранителен режим. Това показва изследване, чиито резултати са публикувани в медицинския и научен журнал The Lancet.

Според проучването всекидневният ни начин на хранене е по-голям убиец дори от тютюнопушенето и има пряка връзка със смъртта на всеки пети човек по света. Солта – независимо дали в хляба или в обработените меса, е най-големият виновник за повечето смъртни случаи.

Учените смятат, че не затлъстяването, а нездравословните храни увреждат сърцето и причиняват рак. След солта най-много съкращава живота липсата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Учените посочиха, че най-пагубните хранителни навици са свързани с прекомерната употреба на сол, както и липсата на плодове в менюто ни. Липсата на фибри и Омега-3 също може да доведе до смърт.

По-голямата част от регистрираните смъртни случаи, свързани с хранителните навици, са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Солта е най-големият убиец, подчертаха експертите. Резултатите от изследването показват, че хората не ядат ядки, а те допринасят за здравословен и по-дълъг живот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране