04.09.2019 | 8:52
Временната комисия за теча в НАП ще изслуша ръководството на КЗЛД
Заради скандала с изтеклите данни на над 6 млн. българи няколко държави спряха обмена на информация с приходната агенция

Ръководството на комисията за защита на личните данни ще дава обяснения днес за теча на данни от НАП във временната анкетна комисия, която беше създадена в парламента за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая.

Както е известно, КЗЛД наложи глоба от 5.1 млн. лв. на приходната агенция, които ще дойдат от данъкоплатците въпреки че НАП заяви намерение да съди извършителите на хакерската атака срещу сървърите й и да претендира те да покрият наложената санкция. Заради скандала с изтеклите данни на над 6 млн. българи няколко държави спряха обмена на информация с НАП.

Първо белгийската преса съобщи, че граждани на кралството са били засегнати от кражбата на лични данни от българската НАП през юли. По тази причина властите в Брюксел са спрели всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с нашата страна – до ново нареждане. Според в. „Соар“ в България пребивават 643-ма белгийци, но не е ясно колко от тях са станали жертви на теча.  Белгийските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила SPF Finances (Федералната обществена финансова служба), цитирана от „Соар“.

Според публикация на „Капитал“ Германия и Сингапур също са замразили обмена на информация с хакнатата НАП. На сайта на германската федерална данъчна служба е публикувано съобщение, че „за да защити данните на местните и чуждестранните данъкоплатци, като предпазна мярка Германия забрани обмена на данни с България по отношение на исканията за възстановяване на ДДС.“ Хакерският пробив в тайните на НАП стана тъкмо през електронната услуга „възстановяване на ДДС, платен в чужбина“. Тогава самата НАП уведоми партньорските данъчни служби (общо 300), че временно спира достъпа до услугата заради теча.

От германското финансово министерство са определили случая като сериозен инцидент и чакат България да вземе мерки, а дотогава може да има забавяне при обработката на конкретни данъчни казуси, свързани с ДДС и данъците върху доходите, писа „Капитал“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране