05.02.2018 | 0:01
Всеки да чуе своето мнение и да излъчи сигнал
Евроговор и брътвежи в неделя сутрин

Георги Любенов, БНТ: Допускате ли, че примерно Брекзит, което е голяма тема, голяма новина, не е причината да спестим или да избием, както се казва, тези – колко милиарда ще липсват?

Мария Габриел, евроневеста, народен комисар по цифрова икономика и цифрово общество: Комисар Йотингер много ясно го каза.

ГЛ: Той е пресметнал сигурно.

МГ: Трябва да вземем новата реалност, следствие на Брекзит. Но. Целта е половината от парите, които от Брекзит липсват, да бъдат със сега съществуващи източници, другата половина да бъдат от нови приходи. Затова дебатът продължава. Аз мисля, че всеки трябва да чуе своето мнение. Аз казах: за мен това, което е много важно, е когато говорим за кохезионна политика, за селскостопанска политика, да излъчим сигнал към това, че кохезионната политика е за региони, които трябва да достигнат ниво на развитие като други. Всичко останало, което е свързано със свободата, демокрацията, това е наша ценност и ние затова имаме своите инструменти. Нека се концентрираме върху това, което носи полза на хората – хората очакват от бюджета на Европейския съюз да им говори! Да казва, че той се грижи за предизвикателствата, с които се сблъскват всеки ден. И нека бъдем много бдителни. Дебатът продължава. Дебатът продължава! (…)

ГЛ: Идва ли времето на 5G технологиите? Европа вече кога ще въвежда другата идея – за интернет на всяко обществено място?

МГ: 5G е стратегическа цел за нас до 2025 г. Ние сме си казали, че имаме такава цел.

ГЛ: То Азия вече ще е на 6G!

МГ: Истината е обаче, че тя минава през нещо много конкретно. Ето защо обръщам внимание. В момента – и тази седмица съм била на преговори с Европейския парламент и със Съвета (на ЕС). Говорим за новия код за електронните съобщения. В него има един централен въпрос, това е за радиочестотния спектър и начина, по който той ще се управлява. Нашата грешка с 4G беше, че всяка една от държавите членки го направи по свой си начин, с различно времетраене, различно покритие. Това води до фрапантни разлики, които имаме сега (…) нека държавите членки имат смелостта да си кажат, че искаме координирано разпределение и управление на спектъра. Искаме продължителност на лицензите, достатъчно висока, така че инвеститорите да ги направят тези инвестиции. В момента, за да имаме 5G, ни липсват 155 млрд. евро инвестиции. Тези инвестиции могат да дойдат, само когато инвеститорите видят, че има юридическа сигурност, има предвидимост на инвестициите, има дългосрочност. Тези следващите няколко месеца, буквално до юни месец, до края на Българското председателство, са ключови, за да може по време на преговорите всички заедно да заявим, че да – искаме! 5G е шанс за Европа да заемем лидерска позиция. Трябва наистина да се възползваме от него!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране