02.05.2016 | 20:38
Всички чадъри и шезлонги – образно казано
Устойчивост на градинските уреди

НТВ: Говорим за ръст (на туризма по българското Черноморие) – трябва да го обясним най-вероятно и със сложната геополитическа обстановка около нас, това, което се случва и в Турция, и в Гърция, и може би от там да търсим причините за такъв ръст…

Николина Ангелкова, министър на туризма: Аз мисля, че това може да е една от причините, но в никакъв случай не е причината за избор на дестинация, защото има изключително много държави и избор, които правят и водят активна политика, за да може това да се случи. Ние сме една от тези държави. Ние започнахме активно политика на целевите ни пазари още от миналата година, от юни месец.

НТВ: Готови ли сме обаче за този ръст от туристи? Вие обиколихте Черноморието в последните седмици, защото ще трябва да отговорим с качество на този повишен интерес.

НА: Разбира се. Това е и апелът, който отправях навсякъде. И трябва да ви кажа, че има огромното разбиране и от страна на хотелиерите, и от страна на ресторантьорите, и от страна на концесионерите, защото всички те са туристическият бранш, всички ние сме от едната страна. И всъщност, ако искаме да отговорим на очакванията на туристите, които очакваме, и те да бъдат, и да има устойчивост в туризма, и това да се случва всяка година, а не да разчитаме на определени спорадични усилия, ние трябва наистина да имаме много високо качество. (…)

…Това, което аз мога категорично да поема като ангажимент, е да контролираме всичко, което е в рамките на нашите правомощия, и да сигнализираме колегите. Защото всички ние разбираме колко е важно да имаме качествен продукт… Водим непрекъснато разговори с всички концесионери и с всички хотелиери, изобщо всички, които имат чадъри и шезлонги, образно казано, на плажа, и за да може да имаме максимално добро стопанисване и да имаме повече плажове, които да си имат стопани, защото в момента 90 плажа са неохраняеми. (…)

НТВ: Нека да поговорим малко и за туристическия имидж на Българското Черноморие. Ще стрелям направо: някои курорти създадоха един имидж, една репутация на дестинация за алкохолен туризъм – казвам направо това, което е в очите на много хора, които пътуват от Великобритания, от някоя от скандинавските държави. Просто си мисля, че това едва ли е имиджът на Българското Черноморие, който искаме да представим пред света.

НА: България по-скоро е разпознаваема като дестинация за семеен туризъм, Българското Черноморие особено, така че…

НТВ: Така че не ви притеснява имиджът да кажем на Слънчев бряг, който година след година попада почти винаги в разни документални поредици на британски медии за това, което се случва с британските тийнейджъри тук или млади хора?

НА: Самите британци заради това идват в Слънчев бряг, предполагам, и поне това бе един от акцентите на един от репортажите от миналата година. Разбира се, Слънчев бряг има друг профил. Всеки турист търси различни усещания и различни преживявания.

НТВ: Ключовата дума къмпинг е следващата по реда на нашия разговор… Колко е важно във вашите очи да се въведе ясна регулация и може би стратегия за къмпинга като начин на почивка?

НА: Ние вече стартирахме работа на работната група, за която поех ангажимент на голямата дискусия. Тя проведе своите заседания и всъщност трябва да ви кажа, че има доста конструктивни предложения. Надявам се те да предложат правилата и реда, който да се спазва, както за тези, които къмпингуват, така и за тези, които искат да правят къмпинги. Защото много е важно също да се осигури възможност, да се създаде ред за това що е то къмпинг. Защото къмпингите, които в момента съществуват, особено по…

НТВ: Кой трябва да въведе този ред всъщност?

НА: …Черноморието, са от 70-те, 80-те години. Законът, разбира се. И затова работата на тази работна група е да предложи този ред на правила, които да се спазват и които да бъдат приемливи.

НТВ: Наскоро гостувахте в едно от любимите ми телевизионни предавания при Ричард Куест в CNN. Какво му подарихте – струва ми се, че той остана с подарък от вас?

НА: Подарих му едно звънче и една дърворезба от Трявна, която той изключително много хареса!

***

Изключихме телевизора и хукнахме през глава напълно безстопанствени и нерегулирани – където ни видят очите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране