24.10.2019 | 11:58
ВСС избира Гешев за главен прокурор под обсада и бомбена заплаха
Протестът в защита на Гешев се води от собственика на ПИК Недялко Недялков, главния редактор на сайта Звездомира Мастагаркова и репортерката Ива Николова

За първи път в най-новата история на България главният прокурор ще бъде избран след протести, а Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава под обсада и бомбена заплаха. Малко след като започна изслушването на единствения кандидат за поста Иван Гешев представляващият ВСС Боян Магдалинчев докладва, че е постъпил сигнал за бомба в сградата на съвета. Той предложи да се вземе решение дали процедурата да продължи.

Наистина ми се струва, че трябва да рискуваме и да продължим, нямаме основание да прекъснем процедурата“, заяви Красимир Шекерджиев от съдийската колегия.

Сигналът е постъпил по телефона, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. В него се твърдяло, че до 30 минути във ВСС ще избухне бомба. “Процедурата трябва да продължи, това е част от поредицата опити заседанието да бъде прекъснато“, заяви Цацаров.  С 23 гласа “за” ВСС реши да не прекъсва заседанието си.

Изборът на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев в четвъртък става дни преди местните избори на 27 октомври при невиждани мерки за сигурност.

Стотици полицаи и десетки автомобили на МВР са дислоцирани около сградата на ВСС в центъра на София на ул. “Екзарх Йосиф”. Има изградени контролно пропусквателни пунктове през които се пропускат граждани само срещу представяне на лични документи.

Така пред сградата на ВСС се допускат само подкрепящите избора на Иван Гешев за главен прокурор, докато тези които са срещу кандидатурата на единствения кандидат не се допускат пред сградата на ВСС и са изтикани в страничната улица “Княз Борис І” от силите на реда.

Протестът в защита на Гешев се води от собственика на ПИК Недялко Недялков, главния редактор на сайта Звездомира Мастагаркова и репортерката Ива Николова. Тримата държат речи и обясняват как кандидатът арестува и разследва олигарсите, а неговите противници пускат убийците от затвора. Срещу Гешев са платените медии, твърдят ораторите.

За да бъде избран за главен прокурор Иван Гешев ще трябва да събере 17 гласа. Към момента е ясно, че има сигурни 11 – на прокурорската колегия. Нужни са му още шест, колкото са членовете на съдийската колегия от парламентарната квота. По традиция пратените в парламента от политическите партии гласуват заедно с прокурорите.

От лятото насам се проведоха няколко масови граждански протеста срещу безалтернативната кандидатура за главен прокурор. Правителството не се противопостави на състезанието с “един кон”, отказвайки се от законовото си право да номинира кандидат.

Засега изглежда, че интрига в избора на нов главен прокурор може да дойде само от президентството. По закон държавният глава може да откаже да издаде указ за назначаването на избрания от ВСС и да върне предложението. Бившият президент Росен Плевенелиев призова настоящия Румен Радев да постъпи точно така. Държавният глава може да върне предложението само веднъж. Ако ВСС избере отново същия кандидат, президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му. Главният прокурор Сотир Цацаров вече обяви, че ако се наложи, ще гласува за Гешев два пъти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране