19.02.2015 | 19:00
ВСС отстрани шефката на СГС заради „Червей“
Главният прокурор съобщи за нарушения и по разработка "Таласъми"

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши единодушно в четвъртък да отстрани от съдебната система председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради ролята й по разработката “Червей”. Тя няма да може да работи като магистрат, докато прокуратурата я разследва за участието й в разработката “Червей”.

Предложението бе внесено във ВСС още в началото на заседанието от главният прокурор Сотир Цацаров. Кадровиците на Темида показаха с поведението си, че ще толерират Янева до последно, давайки й шанс да дойде лично да се защити. Подобно отношение не е демонстрирано спрямо други магистрати. Съдийката обаче реши да не идва лично и изпрати писмено становище.

След кратък спор във ВСС дали Янева трябва да бъде махната само от шефския пост или изобщо от съдебната система, кадровиците решиха, че законът не им позволява да я оставят да работи като съдия.

Пред ВСС Сотир Цацаров съобщи, че срещу Владимира Янева се води досъдебно производство за извършени престъпления във връзка с разрешаване на специалните разузнавателни средства по оперативното дело “Червей”. Тя е позволила прилагане на СРС за незаконно дълъг период.

Цацаров разказа накратко пред членовете на Висшия съдебен съвет за разследването по нашумелия случай. Делото “Червей” е изскочило при планова проверка на прокуратурата в дирекция “Сигурност” в МВР, проведена на 13 ноември.

Проверяващият екип е констатирал, че има данни за извършена престъпна дейност в дирекцията при експлоатирането на специални разузнавателни средства. Докладът е препратен към Софийската градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители от ДАНС, МВР и един магистрат.

Главният прокурор обясни, че при проверката са излезли данни за извършени престъпления и за други случаи, които са различни от “Червея”. На 17 февруари прокуратурата е образувала дело само за оперативната разработка “Червей”. То вече се води срещу известни извършители – бившия служител на МВР, а после на ДАНС Тодор Костадинов и шефа на градския съд Владимира Янева.

Костадинов е разследван за съставяне на официални документи с невярно съдържание. Владимира Янева е разследвана за противозаконно разрешаване на СРС-та по “Червея” в периода септември 2013 година до юни 2014 година.

Главният прокурор обясни, че след отстраняването на замесените хора вече няма особено значение кога точно ще им бъдат предявени обвинения. Тодор Костадинов също вече не работи в ДАНС, защото му е отнет допускът до класифицирана информация.

Цацаров обясни, че разработката „Червей“ е започнала по искане на служителя в дирекция „Сигурност“ в МВР въз основа на три анонимни сигнала. После съдия Янева дава четири разрешения за прилагане на СРС по отношение на централния полицейски регистър, а източването на информацията е продължило 9 месеца. В крайна сметка разработката е приключила без никакъв резултат. Официалната й цел е била да се открие дали има хора от МВР, които манипулират информацията в регистъра. По делото няма никакви данни за замесени протестиращи.

В четвъртък Сотир Цацаров обясни, че са открити нарушения и по оперативната разработка „Таласъми“. Там пак има замесени служители на МВР и столичен съдия, но главният прокурор не каза името на магистрата. Той обясни, че по „Таласъми“ службите са получили разрешение да подслушват полицай, за да разплетат криминален случай. Оказало се е обаче, че телефоните, които се подслушват не се ползват от полицая, а от негови близки. Въпреки това службите са извадили второ разрешение за СРС, което позволява да се подслушват отново близките на полицая, а не самият него.

ВСС ще решава за дисциплинарка срещу Владимира Янева

Предстои ВСС да реши дали ще образува и дисциплинарно производство срещу Владимира Янева. Правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха предложение за образуване на дисциплинарка срещу отстранената съдийка. Очакването беше производството да бъде образувано още в четвъртък, но кадровиците на Темида решиха да отложат темата за следващото заседание.

Още преди месец членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи на своите колеги да се образува производството срещу Янева и нейната заместничка Богдана Желявска заради проблемите със случайното разпределение на делата в градския съд. Калпакчиев имаше нужда от подкрепата на още четирима членове на ВСС, за да се придвижи въпросът. Никой не подписа неговото предложение, докато прокуратурата не обяви участието й в сагата “Червей”.

Христо Иванов и Лозан Панов внесоха точно предложенията на Калпакчиев. Правосъдният министър обясни, че ще ги внесе, за да не изтече давността им. Правосъдният министър има правомощия сам да предлага образуването на дисциплинарни производства срещу магистрати.

Лозан Панов не успя да участва в гласуването за отстраняването на Владимира Янева заради заседанията на колегиите на ВКС. Преди да напусне ВСС, той призова цялото ръководство на Софийския градски съд да има “съвестта” да си подаде оставките, за да запази достойнството на институцията.

1 коментар

  1. Токов каза:

    Никога не снимайте тази госпожа в профил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране