23.10.2020 | 0:20
ВСС прие искането за предсрочно освобождаване на Гешев само за сведение
Главният прокурор каза, че му е "много трудно" да отговори на "коментарите" на Съюза на съдиите, защото те били с "политически нюанси"

Поредна демонстрация спретна главният прокурор Иван Гешев на вчерашното заседание на пленума на ВСС. Той обяви, че няма да участва в дискусията, която бе посветена на скандалите, в които той бе замесен от началото на мандата си. Дебатът бе провокиран от Съюза на съдиите в България, който поиска Гешев да бъде оценен от членовете на ВСС. Към искането бе и приложено писмо със заключение, че трябва да започне процедура по отстраняването му от поста.

В началото Гешев обяви, че не той е целта, а отстраняването на ВСС. Главният прокурор каза, че му е „много трудно“ да отговори на „коментарите“ на Съюза на съдиите, защото те били с „политически нюанси“. „Като ги чета, имам чувството, че се връщаме в романите на Оруел или някакъв късен соцреализъм“, иронизира той.

Три часа продължи дискусията, а членовете на ВСС си обясняваха едни на други закона и се замеряха с лични нападки. За откриване на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев изобщо не бе отворена и дума. След края на обсъждането представляващият ВСС Боян Магдалинчев бе категоричен, че искане за прекратяване на мандата на главния прокурор може да се прави само от минимум трима членове на прокурорската колегия и от министъра на правосъдието. Изключително пламенна защита на Гешев дръпна Вероника Имова от съдийската квота.

На третия час Цветинка Пашкунова предложи да прекратят дебата, който се бил изродил в безсмислен. С 19 „за“ и 3 „против“ бе прието дискусията да приключи и в крайна сметка не бе взето решение за поведението на Гешев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране