27.06.2019 | 23:30
Яне Янев: Цветанов е един от най-големите кешови играчи в България!
Той създаде далеч по-мощни структури от организираните престъпни групи, които арестуваше, казва бившият депутат от РЗС

Имотните проверки на НАП и прокуратурата срещу Цветан Цветанов продължават и след като КПКОНПИ се произнесе, че няма конфликт на интереси. Комисията „Антимафия“ не намери повод за облагодетелстване в сделката на бившия втори ГЕРБ с „Артекс“, но финансовите органи трябва да проверят произхода на парите му и след това да докладват на разследването дали има нещо незаконно.

Подобна проверка за имотите на Цветанов имаше и преди 10 години, когато стана ясно, че има цели 6 апартамента. Сигналът тогава бе на РЗС и лидерът на партията Яне Янев.

– Г-н Янев, потърсихме ви за коментар по повод нашумелия „Апартамент гейт“ и резултата от една от проверките – на КПКОНПИ. Вие още през 2010 г. пръв се осмелихте да алармирате за луксозното имотно състояние на бившия втори човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов. Тогава бяхте сам воин и не се обърна особено внимание, но виждаме, че сега ситуацията се повтаря в по-сериозен мащаб. Какъв е коментарът ви сега, след като част от проверките са минали?

– Благодаря ви, че сте стигнали до този извод, защото в България обикновено се действа на принципа „всяко чудо за три дни“. Самият Цветанов се превърна в едно от политическите чудовища на прехода и не мога да се съглася, че сега новият му луксозен апартамент с асансьор е по-голямото разкритие от онова, което оповестихме преди повече от 9 години.

Защото справките на РЗС, прецизните анализи на нашите юристи и финансисти показаха, че Цветанов и фамилията му няма как да докажат повече от 1 млн. лв. пари, които да имат легален произход. Ако нямат такъв произход, са незаконни, т. е. свързани с престъпление.

– Бихте ли обяснили какво точно се случи тогава?

– Тогава Цветанов започна да се обяснява надълго и нашироко, възползваше се от силната власт, която притежава като вицепремиер и министър на вътрешните работи и направи всичко възможно да заглуши истината, която ние показахме с документи. Никога не сме говорили празни приказки. Показали сме това, което по-късно предоставихме и на компетентните институции. Но Цветанов бързо се ориентира, че трябва на всяка цена да сложи вилката на врата на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефаов и беше проведена фиктивна ревизия, целяща да замете това, което беше изнесено в публичното пространство.

По-късно стана ясно, че наглостта няма граници и Красимир Стефанов, след като си свърши работата в НАП, беше номиниран и избран за депутат от ГЕРБ. Сигурен съм, че той още се страхува. Но ако има правилен подход към него, ще каже потресаващи истини за методите на Цветанов, как му е въздействал и какво точно се е случило в онзи период. Ще си запазя правото друг път да говоря подробно с конкретни факти и интересни документи за „цецовизма” в българската политика.

– Смятате, че тези приходи не са законни ли?

– Цветанов и неговата любима съпруга никога не са били предприемачи, бизнесмени, фермери, юристи, стопански ръководители, артисти, творци или каквито и да било професионалисти, които да имат сериозни доходи. Няма как със заплата на треторазряден служител в системата на МВР да имаш такива спестявания. Това е абсурдно!

Смятам, че рано или късно, ако сме правова държава и ако има истинска борба с корупцията по високите етажи на властта, Цветанов няма да могат да го спасят нито високохонорарните му адвокати, нито оня чичко дето отмъкна една торба пари в Германия. Цветан Цветанов е един от най-големите кешови играчи в посттоталитарна България. Има изградени схеми и структури, все още действащи, които дават възможност да се направи обосновано предположение, че той е в топ 10 на най-големите съдържатели на кешови трезори през последните десет години.

– Как е възможно това? Бил е само на държавни позиции все пак?! Откъде идват тези пари?

– Никой досега не смееше да пита за това, а някои ваши колежки се лензеха сервилно и подскачаха от умиление, докато припкаха около Цветанов за интервюта. Те не забелязваха ли марковите костюми, бродираните ризи и всички други прескъпи облекла, сменяни всеки ден от Цветанов? Той всеки ден носеше върху себе си по една депутатска заплата. Тези неща не ги ли забелязваха? Извънземните ли му купуваха на Цветанов тези одежди?

Ами то принцовете на Великобритания не си позволяват да носят толкова скъпарски дрехи, обувки, вратовръзки и ризи. И това е години наред. Не ви ли направи впечатление, че преди време Лиляна Павлова беше разжалвана заради една чанта, която се оказа, че й е подарък от Вежди Рашидов. А на Цветанов костюмите и ръкавелите, как не направиха на никого впечатление?

– През годините и друг път сте критикувал Цветанов, защо няма чуваемост?

– През тези години съм казвал винаги това, което виждам и чувствам и след като ми се обадихте, реших, че трябва да започна да казвам истини, които не прочетох никъде в публичното пространство. Наистина дълги години в обществото нямаше никаква чуваемост на тема антикорупция. Цветанов през тези години създаде в страната структури, далеч по-мощни групировки от организираните престъпни групи, които той арестуваше и назоваваше с гръмки имена.

Още докато правеше тези арести, той отнемаше икономическа територия от съществуващите бизнесструктури, за да формира на тяхно място негови групировки, под негов контрол. В момента огромна част от тези групировки все още действат. Те се ослушват сега какво става по върховете на държавата, но все още се отчитат на Цветанов. Да не смятате, че всичко това, което правеше толкова шумно, докато беше шеф на МВР, е случайно?

Убеден съм, че ако имаше истинско разследване още когато оповестихме за апартаментите на Цецо, нещата щяха да си дойдат на мястото, но тогава той беше необходим. Беше маша за изпълнение на поръчки. Нима сте забравили Цецовите приятели, като покойния Петър Христов?

– Кои хора имате предвид?

– С ваше съгласие бих предложил да направим следващо интервю, което да посветим точно на тези акции и как повечето от тях стигнаха до европейския съд за правата на човека и как се случваше всичко това.  Каква е била подготовката за тези акции и дали тези хора преди това не са били склонявани да влязат в структурите на Цветанов?

Той през цялото това време поддържаше фалшив образ, който нямаше нищо общо с неговото съдържание и интелект. Твърдеше, че е канен и желан в Америка и европейските политически структури. Нищо подобно! Ако има добре работещо разследване, ще стане ясно, че Цветанов години наред е плащал скъпо струващ пиар, за да може да прави имиджови акции и в Европа, и в Америка. За да внушава у нас, че той е фактор и е незаобиколим и както сам се изрази – него няма кой да го съди.

– Не е ли вярно това, няма ли контакти, често пътуваше до САЩ?

– Имал съм възможността и честта да бъда доста пъти в САЩ и да се срещам с конгресмени и сенатори от републиканската партия и продължавам да поддържам контакти. Канен съм два пъти от Доналд Ръмсфелд, чиято фондация в момента е една от нaй-престижните. И знам от първа ръка, че Цветанов имаше някакви контакти през лобизъм около конгресмени, близки на Хилъри Клинтън и най-вече чрез сестрата, която е женена в САЩ на един от сегашните депутати на ГЕРБ. Но нищо друго.

Всичко останало е било по-скоро поза и фото контакти. Тези пиарски услуги са много скъпи и месечният абонамент за подобна пиар агенция в САЩ струва от порядъка на 100 хил. долара. Честите и безмислени пътувания на Цветанов до Америка му служиха предимно за търговия с влияние и за да показва колко е велик пред кметове, депутати и провинциални бизнесмени. Ако тези неща внимателно се анализират, ще стигнем до извода, че Цветанов е разполагал с безбройна парична маса. Няма да се учудя, ако икономически структури под негов контрол започнат да правят проблеми и да показват как без Цветанов не може да съмне и да мръкне в българската политика.

– Не са ли повечето кметове от ГЕРБ избирани от него? Поне такъв имидж на машинист на този влак си беше създал той…

– Не е редно човек да се бърка в делата на друга партия, но истината е, че е имало хора в ГЕРБ, които никога не са вярвали на Цветанов. А е имало и такива, които са били в ГЕРБ само заради схемите на Цветанов. Защото чрез тези схеми са могли като него – от физкултурник, който носи анцуг за 25 лв, след това да носят такъв за 550 евро, да станат негов образ и подобие. Кметовете на Цецо са отделна тема. За тях ще трябва да посветим десетки страници, за да опишем как от бедни мишки станаха нагли феодали.

– Какво имате предвид? Че смяната на стандарта дава самочувствие на местните лидери, които е създавал Цветанов ли?

– Смяната на стандарта чрез облагодетелстване с власт удря в главния мозък и предизвиква ментални последици. Този тип политици стават нагли, надменни, афишират качества, които нямат и до такава степен започват да си вярват, че започват да гледат на политиката, като на находище от което копаят пачки, защото знаят, че те назначават достатъчно полицаи, данъчни, прокурори, следователи и съдии, които винаги ще ги покрият.

– Докъде според вас ще стигне разследването на имотното състояние на Цветанов? Възможно ли е и то да последва съдбата на проверките по повод на вашите разкрития от преди девет години?

– В НАП и полицията и към настоящия момент работят хора, които той лично е назначил и кариерно е развивал. Главният прокурор публично заяви, че прокуратурата ще се съобрази с изводите на НАП по проверките и ревизиите на замесените в „Апартамент гейт“ и това силно ме притеснява.

Ако тези проверки и ревизии се правят от същите хора, които прикриха случая от преди девет години, не съм настроен оптимистично, че истината ще излезе наяве. Силно се надявам, че ще се направи едно истинско журналистическо разследване, за да се изясни въпросът за доходите на Цветанов и разходите му по други пера в неговия живот, не по-малко скъпи от имотите. Ползва ли Цветанов скъпо платен чуждестранен PR абонамент? Задграничните му пътувания само от партия ГЕРБ ли са плащани? Има ли имоти и сметки в чужбина? Какъв е истинският произход на парите за луксозния му начин на живот?

Ако такова силно разследване види бял свят, протежетата на Цветанов в НАП и МВР няма да посмеят да го прикрият. Надявам се, че съответните структури на ДАНС са завишили степента на контрол върху лицата и структурите, които са ангажирани с имотните проверки. Дано този път държавата ни издържи антикорупционния тест и да не се провали, както преди девет години.

Интервю на Гергана Инигилизова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране