19.02.2021 | 11:00
Ясен Кацаров, директор на „Топлофикация Перник“:  Гледаме на „Европейския Зелен пакт“ като възможност за развитие на централата и града ни
Не е необходимо въглищните топлофикации да затворят. С нови мощности и смяна на горивната база ние ще произвеждаме по-чиста енергия, казва той

-Реалистична ли е целта на Европейската комисия за драстично ограничаване на парниковите газове в близките 15 години, г-н Кацаров?

-Европейският Зелен пакт е настина голямо предизвикателство за България и ако искаме да изпълним целите му, трябва да бъдем постоянни в действията си. Всъщност, т. нар. „Зелената сделка“ надхвърля далеч въпросите за околната среда и климата. Тя обхваща почти всички сектори на социално-икономическия живот. Бих я определил като пълно преосмисляне на начина на функциониране за цялата икономика. Освен това ще се промени не само начинът, по който работи индустрията или транспорта, но ще се наложи и на всеки от нас да живее по-различно, отколкото сме свикнали досега. Имам предвид, че вбъдеще хората сами ще трябва да ограничат безконтролното потребление на енергия и индустриални продукти, ако желаят действително да спасят околната среда.

Това икономическо преструктуриране обаче без съмнение ще има сериозни социални и икономически последици. За редица сектори последиците ще бъдат много тежки. Говоря например за енергийния. Там преходът ще бъде многотруден. Ако страната ни няма ясен и детайлен план за зелен преход, загубите ще бъдат големи. За сега държавата ни прави стъпки в положителна посока. Предприемат се действия от всички институции и организации, пряко ангажирани с въпросния преход към чиста икономика. Вярвам, че ще се вземат такива решения, които няма да окажат негативно въздействие върху родната енергетика и да ликвидират ТЕЦ-овете на въглища преди те да са трансформирани.

Европейската Зелена сделка ще се случи при всички положения. Важното е да успеем да извлечен ползите от нея. Убеден съм, че ние от „Топлофикация Перник“ ще отговорим на европейските изисквания, като преминем на други горива, при употребата на които не се отделят толкова въглеродни емисии, както при въглищата.

-Какви мерки предприемате в „Топлофикация Перник“ за своята трансформация?

-Амбицията ни е да продължим да работим със същия капацитет, както досега. Ще осигурим всичко възможно за успешното бъдещето на „Топлофикация Перник“. Работим по трансформацията на предприятието. Ще реорганизираме производството на електроенергия от изкопаеми горива. Фокусирали сме се върху въвеждането на природния газ и биогоривата. Смятам, че Европейската Зелена сделка е шанс за развитие на предприятието ни, както и на целия Перник. Ние гледаме на нея като възможност за модернизиране на „Топлофикация Перник“.

-Ще се стигне ли до съкращаване на персонала заради „Зелената сделка“?

-Нашата цел е „Топлофикация Перник“ да премине през трансформация не само на горивната си база, но и да преквалифицираме своите служители. Не само искаме да запазим всички наши работници, но и да разкрием нови работни места. Преквалификацията, която ще предложим е шансът нито един служител да не изгуби работата си.

-А каква перспектива виждате пред „миньорския“ град Перник?

-Смятам, че с правилните решения Перник може да се развие като голяма индустриална зона и да привлече много български и чужди инвеститори. Това ще открие нови работни места и ще подобри икономическата среда в града. Ще ми се Перник да е град на новите технологии с по-висока добавена стойност и чиста околна среда. Само така ще се задържат и върнат амбициозни и способни хора в региона. Когато има перспектива и добри условия за живот и работа, стотиците хиляди българи, които потърсиха щастието си по света, биха могли да се върнат у нас. Въпрос е на амбиция, увереност и готовност. С две думи, перспектива и ресурси има, трябват адекватни решения.

-Не закъсня ли разговорът за прехода от въглищните централи към друг тип енергия?

-Права сте. Този разговор закъсня и то много, но както се казва, по-добре късно, отколкото никога. Много по-рано трябваше да се заговори за бъдещето на въглищата. Не от вчера знаем, че те се поставени в нова пазарна среда, натоварена с все по-големи плащания за квоти. В последните години цените на емисите скочиха драстично. Тези квоти оскъпяват въглищата и те стават нерентабилни за използване. За нас вече стана практически непосилно да ги плащаме и да задържаме цената на произвежданата енергия ниска.

-Някои експерти предвещават преждевременната смърт на българската енергетика заради „Зелената сделка“?

-Твърдения за преждевременната смърт на българската енергетика са много пресилени. Не е необходимо въглищните топлофикации да затворят. С нови мощности и смяна на горивната база ние ще произвеждаме по-чиста енергия. Въглищните централи са гръбнакът на българската икономика. Те са основни, базови мощности. Сега, когато навън е минус 15 градуса, това си личи особено. Поне на този етап не виждам тяхна равнопоставена алтернатива. Много експерти говорят за ВЕИ-тата, но те не могат да гарантират енергийна сигурност и баланс на енергийната система. За нас като страна дори не е изгоден вариантът за внос на електроенергия, защото веднага изскача въпросът от къде и на каква цена?

Считам, че с ясна и твърда позиция от страна на държавата, сериозна работа от самите нас като предприятия и със средствата от Фонда за справедлив преход, ще постигнем по-плавен преход, запазвайки работните места на енергетиците и постигайки целите на зелената икономика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране