02.02.2020 | 11:46
За 1 г. българите изтъркали лотарийни билетчета за 1 млрд. лв.
Менда Стоянова прехвърли отговорността изцяло на Държавната комисия по хазарта, където също текат разследвания и арести

Залозите само за „Национална лотария“ са над 1 млрд лева за 2018 г., стана ясно от думите на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) пред БНР.  Тя коментира обвиненията на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков, както и внесените законодателни промени от управляващите, свързани с хазарта и лотарийните игри.

Над 1 млрд. лева български граждани предимно с нисък икономически статус са дали само за тази игра. Това има своите социални последици, смята Стоянова. Според нея именно социалните последици са една от причините да се иска одържавяване на хазартния бизнес.

„Не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце“, твърди Стоянова. И се аргументира с европейска практика.  Миналата седмица парламентът прие на първо четене предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов законодателни промени, които предвиждат само държавата да организира лотарии.

На въпрос защо 5 г. властта не е разбрала, че губи толкова много средства, а сега прокуратурата казва, че Васил Божков е ощетил хазната с около 500 млн. лева от неплатени такси, Менда Стоянова прехвърли отговорността изцяло на Държавната комисия по хазарта, където също текат разследвания и арести. „Комисията по хазарта формално се намира на подчинение на министъра на финансите. В закона правомощията му да я контролира са сведени до нула“, смята Стоянова.

Според нея въпросът за отговорността ще бъде изясняван тепърва от прокуратурата.

„Европейската централна банка каза, че вече имаме пълно съответствие на законодателството и смятам, че е въпрос на няколко месеца да финализираме този процес“, коментира още шефката на бюджетната комисия. Тя увери, че няма опасност страната да се присъедини към финансовия механизъм при курс на лева, различен от фиксирания сега. Гарант за това бил парламентът.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране