14.09.2020 | 11:18
За да угодят на Турция, Цацаров и Борисов нарушиха закона
"Шпигел" се позовава на секретна информация за съдействието на българската държава при предаване на обявени за гюленисти

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара. Това пише „Шпигел“ в свое разследване, което се позовава на секретни грами от турското посолство в София, преведено от „Дневник“.

Става дума за бизнесмена Абдула Бююк, който беше издирван в южната ни съседка заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В дълбока тайна той бе предаден на турските власти през август 2016 г., след като у нас му беше отказано политическо убежище. „Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. „Г-н Борисов разбира колко е сериозен въпросът… Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес“, пише в документа. В друга грама от посолството турските дипломати обявяват, че българският премиер ще помогне да се намери „бързо уреждане на въпроса“, разказва „Шпигел“.

„Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. „Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая“, пише в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция“, съобщава още „Шпигел“.

Заключението на изданието е, че „тайните съобщения от турското посолство, които „Шпител“ получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (…) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране“.

През 2016 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че България е предала на Турция издирвания бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност. „Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с документи, които са обявени за невалидни няколко месеца преди това – изчезнали или откраднати. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно“, аргументира се тогава тя.

Отново чрез Интерпол е била получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които Бююк е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър. Бююк е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Тогава е оглавявана от вицепрезидента Маргарита Попова. Веднага след това той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас. Бъчварова уточни, че той е можел да обжалва това решение, но от Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране