19.06.2016 | 16:37
За ГЕРБ дължимите 620 млн. евро за АЕЦ “Белене” се оказаха безобидни
Сумата нито ще вдигне цената на тока, нито ще тежи на държавния бюджет, успокоява Делян Добрев

Управляващите и в неделя продължиха да успокояват обществото, че едва ли не няма да има никакви сериозни финансови последици от арбитражното решение за АЕЦ “Белене”. На 16 юни бе обявено, че руската “Атомстройекспорт” е осъдила НЕК да плати 620 млн. евро за изгработените реактори за несъстоялата се втора атомна централа у нас.

Арбитражното решение няма да има отражение върху цената на електроенергията, заяви пред БНР председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. По думите му сумата няма да тежи на държавния бюджет, а на баланса на НЕК.

“Това не се отразява по особен начин, защото в баланса на НЕК един актив се сменя с друг – ние плащаме, но срещу тази сума получаваме актив, нямаме неустойки, нямаме пропуснати ползи, нямаме наказания, санкции, ескалация”, посочи Добрев.

Ден по-рано и финансовият министър Владислав Горанов обяви, че решението няма да се отрази на бюджета за следващата година, а взаимоотношенията между НЕК и руската компания щели да се уреждат тепърва.

“Срещу отсъденото в полза на руската страна има реални активи, които имат цена. Цената на иска е съпоставима с цената на активите, произведени от руската страна. Счетоводно погледнато, в баланса на НЕК едни активи ще бъдат заменени с други”, каза Горанов пред “Дарик радио”.

В същото време според решението на арбитража в Женева ще текат по 167 000 евро неустойка за всеки ден до пълното издължаване на сумата.

Въпреки успокоението, че срещу милионите, които трябва да плати, България ще получи реактори, Делян Добрев призна, че въпросното оборудване не може да се препродаде без “Росатом”. Все пак депутатът счита, че е възможно реакторите да бъдат препродадени дори на печалба.

Добрев смята още, че решението на арбитража в Женева е изцяло в полза на България.

„Арбитражът каза „договор няма“ и това е основанието той да не присъди никакви „пропуснати ползи“, никакви неустойки или оборудване, което българската страна не е поръчала. Всъщност арбитражът присъжда това, което ние предлагахме още през 2012 г. – да заплатим произведеното към момента на изтичането на споразумението – 550 млн. евро, а не 620 млн., както обичат да цитират левите партии”, посочи председателят на енергийната комисия. Разликата от 70 млн. евро всъщност включва лихвите и съдебните разноски по делото.

„В следващите 30 дни НЕК ще отиде на място, за да види каква част от оборудването е готова. Тези срещи не са правени по-рано, за да не се навреди на съдебната процедура”, изтъкна той.

Според Добрев енергетиката на България в момента страда от това, че има излишни мощности. Те са с 30% повече, отколкото е необходимо.

„Представете си в ситуация, в която през пролетта и на тази, и на миналата, и на по-миналата година имахме товар в енергетиката, който се задоволяваше почти напълно само от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и изключвахме всички останали мощности. Представете си да имаме още един или два блока на „Белене“. Това сервилничене да имаме „Белене“, просто за да се харесаме на някого, ще доведе до огромни допълнителни разходи на български разходи на българското общество, защото то ще трябва да плаща тези допълнителни мощности да бъдат в готовност”, заяви Добрев.

По думите на депутата на този етап няма никакъв документ или договор, който да задължава България да изгражда каквото и да било.

“Българската държава трябва много добре да прецени кога точно ѝ трябват допълнителни мощности и, при положение че ще удължим Пети и Шести блок на „Козлодуй“ с минимум 20 години, на нас не ни трябват нови мощности до 2037 и 2039 г.”, смята Добрев.

1 коментар

  1. Димитра каза:

    Факторът джобен формат,ми напомня на отдавнашен олигофрен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране