02.10.2019 | 23:23
За ГЕРБ Сидеров е „позор“, но го иска във властта
Красимир Каракачанов призова "да кажем не на порнографията в политиката"

ГЕРБ не одобрява арогантното поведение на коалиционния си партньор и лидера на „Атака“ в ефира на БНТ, но в същото време не вижда причина за преразглеждане на коалиционното споразумение. Това се разбра от коментарите в управляващата партия за скандалното поведение на Волен Сидеров в „Референдум“ на 1 октомври, довело до прекъсване на предаването и намеса на жандармерия.

Шефът на БНТ Емил Кошлуков поиска лидерът на „Атака“ да не бъде канен повече в телевизията и ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат „Атака“ от безплатни и платени предизборни участия в БНТ. Медийният регулатор обяви в позиция, че Сидеров „наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ“. Предстои да се види реакцията на ЦИК.

Сидеров – позор за парламента

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова окачестви поведението на Сидеров като „позор“ за парламента. „Като участник в снощното предаване още тогава желаех да поднеса съжаленията си, че ставам част от този спектакъл, защото авторитетът на парламента беше заложен снощи (…) Всички ние сме призвани да пазим авторитета на институцията. Снощното му представяне категорично беше позор за институцията“, каза Дариткова.

Попитана дали Сидеров не накърнява и авторитета на управляващата коалиция, тя отговори, че „всеки носи отговорност за собственото си поведение“ и няма разписани „правила за лично поведение“ между партиите във властта.

Двама министри от квотата на ГЕРБ също разкритикуваха Сидеров, но казаха, че няма причина за промени в управляващата коалиция.

Финансовият министър Владислав Горанов нарече поведението на Сидеров „недопустимо“, което обаче не давало основание за преразглеждане на коалиционното споразумение. Държавата няма нужда от дестабилизиране, заяви той.

Подобни думи използва и министърът на туризма Николина Ангелкова, но с уточнението, че отношенията между „Атака“, ВМРО и НФСБ, „са си взаимоотношения между тях“. Ангелкова очевидно имаше предвид това, че Сидеров нападаше агресивно участващия в предаването депутат от ВМРО Юлиан Ангелов, атакувайки столичния кандидат-кмет на ВМРО Ангел Джамбазки. Самият Сидеров също се кандидатира за кмет на София.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че не може да се упражнява където и да е нито физическа, нито вербална агресия.

„Не само по БНТ, вербална или физическа агресия може да има само в турнир по бокс. Носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия. Разбирам, че трябва да ги зареждаме с различни тези, но не и с омраза. Езикът на омразата понякога е много изкусително нещо, но това се връща. Хората го виждат, деца го виждат, поведението се копира“, добави темата Дончев. Министърът на околната среда Нено Димов, който е от квотата на ВМРО, определи действията на Сидеров като „неприемливи и меко казано безотговорни“.

Каракачанов: Да кажем не на порнографията в българската политика

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък призова „всички заедно да кажем не на порнографията в българската политика“ по повод поведението и изказванията на коалиционния му партньор във властта.

„Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители. Реакцията на водещата Добрина Чешмеджиева и последвалите действия от страна на БНТ са достойни и аз и ВМРО категорично подкрепяме професионализма на журналистите в абсурдната ситуация, в която ги постави един меко казано лабилен човек“, допълва още той.

Каракачанов подчертава още, че българските журналисти „трябва да знаят, че се ползват с обществената подкрепа, за да изпълняват своите задължения безпристрастно“.

„Когато обаче са подложени на вербална, а в много случаи и на физическа агресия, това дава едно усещане за обществена незрялост, характерно за народи, далеч от нашите географски ширини. Недопустимите обиди, арогантност и демонстрацията, че някой е над закона и над общоприетите норми са откровена обида за българския народ. Ето защо аз съм убеден, че именно суверенът в лицето на избирателите отново ще даде урок и ще игнорира агресивните субекти от политическата сцена“, казва още лидерът на ВМРО.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране