18.12.2018 | 0:01
За около 500 евро се търгувало българското гражданство в Молдова
Корупционната практика продължава години наред

За около 500 евро се търгува българското гражданство в Молдова. Посредници уреждат срещу заплащане български паспорти, като използват връзки директно в институциите в София. Това заяви пред Дарик председателят на Българската община в Молдова Феодор Сабий. Според него тази корупционна практика продължава години наред.

Паспорти се издават и на хора, които нямат български корени – молдовци, украинци, руснаци. В същото време много бесарабски българи получават отказ. Има и парадоксални случаи, при които в едно семейство синът получава българско гражданство, а майката не.

Кметът на населения предимно с бесарабски българи град Тараклия Сергей Филипов припомни във Фейсбук свой пост от 2005 година, когато получава отказ да получи гражданство. За да не пътува няколко пъти до България, където да докаже произхода си, той също действа чрез посредници, които само за старта на процедурата му искат 500 долара.

Въпреки че страната ни вече има две консулства в Молдова, посредниците, уреждащи български паспорти директно в София, все още действат.

Че посредници уреждат българско гражданство в Молдова и до днес потвърди и председателят на Българската община в Молдова Феодор Сабий.

Ние сме българи и българското гражданство трябва да ни се възстанови, а не да ни се дава и да се налага да го доказваме. Това за нас е унижение, посочи още председателят на Българската община в Молдова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране