17.11.2019 | 1:46
За циганите безплатна детска градина, за българите – не
Целта е да бъдат обхванати по-рано в системата на ранното образование деца на 3-4-5 години от уязвимите групи

Децата от социално слаби семейства няма да плащат такса за детска градина. Това предвижда проект на Министерството на образованието и науката, наречен „Активно приобщаване в системата на училищното образование“.

В огромната си част социално слабите са цигани, които през последните 30 г. се усъвършенстваха в източването на държавни средства.

Проектът е на стойност 82.5 млн. лв. и ще се изпълнява в рамките на 2 години и половина. Той започва още от декември и се състои от две части.

Целта е да бъдат обхванати по-рано в системата на ранното образование деца на 3-4-5 години от уязвимите групи. За целта държавата чрез европейско финансиране ще поеме таксата им за детска градина. Това ще струва 22.5 млн. лв. за първите две години на проекта, като се предполага, че после той ще продължи да се изпълнява.

Таксата ще се плаща само на деца, които посещават детска градина. В случай, че няма детска градина – за тях ще бъдат изпращани и учители почасово, обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Останалата част от парите по проекта ще отидат за вдигане на образователното ниво в детските градини в цялата страна. Това ще стане чрез назначаване на повече, по-квалифициран персонал и по-засилен образователен материал.

По него ще бъдат обхванати 1500 детски градини. Ще бъдат назначени 300 психолози. Логопеди, ресурсни учители. В обучението ще се включат и медиатори – помощници на учителите.

Средната възраст на медицинските специалисти в яслите и градините е 54 години

Образованието на най-малките се очаква да премине на ново ниво, тъй като ще се обръща внимание, както на талантите и способностите на децата, така и на техните трудности чрез различни видове игрови модели.

До края на ноември за целта ще бъдат обучени над 1500 учители по новата програма.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    За да се справи България с демографската криза трабва да въведе програма за насърчаване на раждаемоста но с определени изисквания.Всяка желаеща жена да бъде майка да има най-малко средно професионално или висше образование, ако е сама безплатна детска градина ако не е в зависимост от дохода с намаление.Всака седмица доставка на основни храни като 1кг сирене, 14 яйца, 4 млеко, 1масло,1конфитюр,1 хляб и 1 кг месо.това е до раждане и след раждане до 7 години и смяна на част от продуктите след 7 г до 18 г на всичко тоа закупено и доставено от местни производители. Помощи за жилище, топлина, вода и дрехи. Пари на ръка не се дават или сае дав ваучер заз дрехи храна ток или друго за определена сума от определени магазини и за определени Български стоки.
    Една жена колкото и да иска да има деца със 600 лв заплата в България не може да предложи много на бъдещите граждани на България, и се нуждае от сигурност. след като е образована и новите БГ граждани ще са образовани и културни. трябва да има разлика в подкрепата на жените без образование, със средно и с висше образование. като щедроста е по голяма за постигнатото а не за колко повече нови неспособни мързеливци и крадци да се създадът.Ако жени не искат да задържът детето си държавата да създаде места в които могат да остват детето си в кметства,полиция,пожарна с достъп от пътя след което държавата да му намери родители. това е причината да убиватили захвърлят на боклука да умрът новородените си деца когато майката е под 18г или има нещо друго.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране