21.05.2020 | 17:07
Задължителна ли ще е ваксината срещу COVID-19?
Във ваксината ни няма нито един компонент, която да застрашава здравето, уверява доц. Андрей Чорбанов

Извършени са първите два етапа от изработването на ваксината срещу COVID-19, в която се решава как да я направи, и втората – да намерим тези компоненти, които са полезни за организма. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН.

„Нормално е да се интересуват хората. Коректното е да се каже, че ваксина като прототип ще има лятото. Оттук нататък идва дългата част“, каза той.

По думите му предстои да се изпробва и да се изчисти ваксината. Доц. Чорбанов обясни, че ваксина против грип няма, но грипният вирус няма нищо общо с COVID-19. А грипният вирус мутира „страшно много“, а за мотациите за коронавируса са по-малко и това означава, че ваксината би била доста по-ефективна.

„Вирусът имитира в голяма степен човешките функции“, посочи още той. Доц. Чорбанов напомни, че с ваксина едрата шарка е изчезнала. Изброи още ваксините срещу хепатит, морбили, които са ефективни.

„Изследователите са под страшен натиск ваксините да бъдат безопасни. Има данни, че антителата могат да водят до реакции. За да избегнем този потенциален риск, ние ще разработим ваксина, който да стимулира само клетъчния имунитет“, коментира специалистът.

„Не зная откъде тръгна версията, че ваксината ще бъде задължителна за всички. Според мен ваксината трябва да е задължителна за рисковите групи хора. Твърдо мога да заявя, че в нашата ваксина няма нито един компонент, която да застрашава здравето“, заяви още доц. Чорбанов.

Той каза, че има провокативни въпроси относно ваксината. И отрече необходимата от тестване на бебета. „Ваксината е за превантивна цел“, каза още той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране