20.01.2021 | 11:55
Задава ли се трета вълна от коронавирус?
Доц. Ангел Кунчев плаши с препълнени болници

Напълно възможно е трета вълна от коронавируса да ни връхлети заради новия по-заразен щам от Великобритания. Вероятно ще видим нови рестрикции. Това каза в „Тази сутрин“и по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално. При варианта от Великобритания концентрацията на COVID-19 в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма. Много повече са вирусите, които се излъчват“, добави той.

В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения. Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците, предупреди доцентът.

Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето, добави той.

На въпроса доколко е опасно, ако ваксиниран се зарази с коронавирус, Кунчев отговори, че ако това стане в няколко дни след първата доза, човекът няма изграден имунитет. Въпреки това заболяването протичало по-леко.

„Това е абсолютно възможна ситуация, но няма да е толкова честа, защото заболеваемостта не е много висока в момента. Ще се случва и в бъдеще, но не крие никакви рискове за човека“, обясни той.

„Самите производители не твърдят, че след първата игла не може да стане заразяване. Започват да се появяват антитела, но те не са на достатъчно високо ниво. Може да приемем, че сме максимално защитени десетина дни след втората имунизация“, изтъкна доцентът.

„Няма как да се зарази човек от тази частица РНК във ваксините. Нейната цел е да има имунен отговор и той съществува в този къс период, но не на нива, които са нужни“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране