30.07.2015 | 19:47
Заплатата на шефа на БНБ е 15 368 лв.
Тримата подуправители ще взимат по 13 173 лева на месец, а членовете на Управителния съвет - по 4 391 лева

15 368 лева на месец ще получава новия управител на БНБ Димитър Радев. Това съобщиха официално от Централната банка. Решението за публично оповестяване на заплатите на управителя и подуправителите е взето на приключило късно този следобед заседание на Управителния съвет на банката. Тримата подуправители на БНБ ще взимат по 13 173 лева на месец, а членовете на Управителния съвет – по 4 391 лева.

Според съобщението на БНБ възнагражденията на членовете на Управителния съвет са обвързани със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България. Управителят на БНБ взима 70% от тази средна сума, 60% – подуправителите и 20% – другите членове на Управителния съвет.

Възнагражденията за участие в заседанията на съвета се отменят. Ще бъде въведен и лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България. Месечните заплати нъ ръководството на БНБ вече ще се оповестяват публично в годишния отчет и в бюджета на БНБ.

На първото си заседание в новия състав, одобрен от парламента в сряда, Управителният съвет е приел становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка. Окончателната версия на доклада ще е готова до края на август. Този доклад ще е в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември.

Едновременно с това започва преглед на качеството на активите в търговските банки. Като първа стъпка в този процес е одобрена тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране