12.11.2020 | 23:11
Започнаха грозните сцени с прогонени от магазините възрастни
Двучасовият коридор за хора над 65 г. граничи с геноцид, коментираха адвокати

Грозните сцени с прогонени от търговската мрежа възрастни хора извън часовия пояс за пазаруване, определен за тях – 8-10 часа, започнаха. Управителка на магазин от веригата „Фантастико“ в София е повикала полиция, за да попречи на възрастни да си напазаруват хляб, съобщи изданието „Електронен вестник“. Охранители са започнали да проверяват личните карти на входа, без да имат право, твърди още изданието.

Заповедта на здравния министър гласи, че „магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти САМО в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст“.

Конфликтите между търговци и възрастни хора бяха предизвестени. Самото здравно министерство признава, че в по-малките населени места, като селата, доставките на хляб понякога пристигат извън часовия пояс за възрастни – 8-10 часа. Така пенсионер не може да си купи дори хляб, без да разчита на помощ от по-млад човек. Удължаването на часовата зона с 1 час – така че хлябът да пристигне до магазините и възрастните хора да могат по-спокойно да пазаруват, се оказа невъзможно. Според МЗ предложението било отхвърлено заради несъгласие на другите граждани да се съобразяват с толкова дълъг прозорец за възрастни. Търговските вериги пък били  против да се фиксира втори следобеден пояс за пазаруване. Решението за пояса било взето след много задълбочен анализ и след като министърът лично бил говорил с над 50 души на възраст над 65 г.

Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон, в навечерието на студове и поледици. МЗ е решило да рискува и с това и щяло евентуално да мести прозореца за пазаруване следобед само след появата на мъгли и поледици.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране