20.12.2019 | 19:44
Започва разследване за изнудване след сигнал срещу Васил Божков
Спецпрокуратурата е изискала справки от Министерството на финансите и комисията по хазарта

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на бизнесмена Васил Божков.

Съобщението на прокуратурата идва след подаден в началото на декември сигнал от бившите съдружници на Васил Божков – братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов. В момента те са в тежък конфликт с Божков, като твърдят, че той се опитва да отнеме голяма част от бизнеса им, свързан с марката “Ефбет”.

Спецпрокуратурата е изискала официални справки от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта (отнемане на лиценз) на компаниите “Еврофутбол”, “Ефбет”, “Ефбет партнерс”, “Нове холдинг” и “Еврофутбол лимитед”, съобщава държавното обвинение.

Прокуратурата се интересува и за всякакъв друг вид нарушения, за които са били санкционирани компаниите. От Министерство на финансите е изискана информация дали на тези компании са правени данъчни ревизии и проверки от Националната агенция за приходите, както и дали са били констатирани данъчни нарушения и задължения.

Изискани са данни за влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания, съобщава прокуратурата.

Не е ясно защо се иска справка за компанията “Нове холдинг”, която дори няма лиценз за хазарт, а не например за “Ню Геймс”, която организира игрите на “Националната лотария”.

Братя Найденови, които в миналото са се опитали да получат лиценз за лотарийна игра, подобна на “Националната лотария” на Божков, изнесоха и данни, че дружеството му е било облагано по занижена данъчна ставка, в резултат на което бюджетът е ощетен с над 250 млн. лв.

В момента по сигнала тече финансова инспекция, назначена от министър Владислав Горанов, а комисията по хазарта вече призна, че действително е облагала държавното тото и частните лотарии на Божков с различни такси за едни и същи хазартни игри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране