29.07.2015 | 11:21
Заради проблеми с пултовете депутати от ГЕРБ не гласували за референдума
На 10 от депутатите им се повредили устройствата, обясни Десислава Атанасова

Проблем с пултовете за гласуване попречил на депутати от ГЕРБ да подкрепят предложението в референдума наесен да фигурира и въпросът за задължителния вот. Това обяви в ефира на Нова телевизия народният представител Десислава Атанасова.

При вчерашното гласуване на предложенията на президента за допитване на народа първоначално парламентът одобрил въпроса “за” или “против” задължителното пускане на бюлетина. Член на БСП обаче поискал прегласуване на предложението.

При него 10-ма депутати от ГЕРБ не повтори вота си отпреди минути – част от тях – заради повредени пултове. “Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации”, категорична бе Атанасова в обяснението си по казуса. Jя каза още, че счита решението за референдума с един въпрос – този за електронното гласуване, за “огромна пропаст между избиратели и политици”.

“Това решение ни скара с нашите работодатели”, каза още Атанасова. Вили Лилков от “Реформаторския блок” пък обясни, че той и съпартийците му се обявили “против” мажоритарния вот, защото въпросът бил “много общ и неясен”.

“При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалния вот”, поясни Лилков. Той бе категоричен, че 100% мажоритарен избор, каквато идея беше лансирана от ДПС, би сработил в полза само на самото Движение и на ГЕРБ.

“В крайна сметка избирателната система е нещо много по-сложно от задаването на тези три въпроса в референдум”, каза още Лилков. Чавдар Георгиев от БСП пък заяви, че социалистите не са подкрепили предложението за допитване до народа, защото това било “опит да се промени установената демократична система с псевдодемократични средства”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране