18.01.2015 | 19:58
Защо Мавродиев удари „Капитал“ и врачански вестник, а не изданията на Пеевски?
Радан Кънев пита лицемерно кой държи бухалката, а всъщност го прикрива

Може ли в България да има орган или човек, който да контролира какво и как пишат частните вестници, сайтове, медии въобще? Оказва се, че може, това е Комисията за финансов надзор и човекът се казва Стоян Мавродиев, който е неин председател.

Мавродиев е юмрукът на ГЕРБ върху медиите в сегашната ситуация. Той се е влял в първите редици на партия ГЕРБ още през 2006 г., а от 2009 г. е напуснал частен бизнес, за да стане депутат. И до момента е в ръководството на партията, която през 2010 г. му повери важен пост – шеф на Комисията за финансов надзор (КФН). И като такъв той санкционира медии и си позволява да тълкува етичният им кодекс и да изисква от тях неща, които не са му в правомощията.

Както вече стана добре известно, Комисията на Мавродиев глоби издателя на “Дневник” и “Капитал” с общо 160 000 лв. за публикации, които били пазарни манипулации. Случаят може да се оцени и като война на ГЕРБ с медиите на Иво Прокопиев и хората, свързани с него. Не че това оправдава глобите, които са скандални, но е възможно такова обяснение, още повече че КФН е наложила глоби от по 300 хил. лева и на други фирми на Прокопиев.

Какво обаче мотивира Комисията за финансов надзор да глоби издателя на

малкия регионален врачански вестник “Зов нюз“

със 100 000 лева за кратка информация за паниката около Първа инвестиционна банка през лятото? Да, за кратка информация от 15 реда със заглавие “Първа инвестиционна пред фалит?”, в която се описва паниката пред банковите клонове във Враца. Публикацията не предшества паниката, а описва вече избухналата паника. И затова вестникът е глобен 100 000 лева.

Няма провинциален вестник, който да не фалира, ако бъде глобен с такава сума. Дори централни медии са застрашени от фалит с такава глоба.  Но няма и законово основание, нито логика да се налага такава голяма глоба върху едно малко регионално издание. Дори броячите в интернет показват, че тази информация на вестника в сайта е прочетена 800 пъти.

Единственото обяснение за такава неоснователна и несъразмерна глоба е, че КФН иска да замаже очите на обществото – ние сме принципни, глобяваме всички наред, не само “Икономедия”. Това е нагла злоупотреба с държавна власт и опит за цензура. И то от човека и комисията, които са отговорни за банковата криза миналото лято, наред с БНБ, Пеевски и прокуратурата.

От случая става ясно едно – КФН и юмрукът на ГЕРБ Мавродиев действат като

адвокати на Пеевски и в услуга на интересите му

Още едно доказателство, че Бойко Борисов и Пеевски играят комбина. Защо Комисията не санкционира изданията на Делян Пеевски, които дни наред създаваха паника около Корпоративна търговска банка? Едно наистина целенасочено и ясно нарушение, което не може и да се сравни с публикациите на “Капитал” за ПИБ и за две фирми на Пеевски, които твърдят, че не били на Пеевски и затова КФН трябва да глоби вестника.Очевидно атаките в медиите срещу КТБ са разрешени от Комисията на Мавродиев. Но срещу ПИБ не са. Също както БНБ подкрепи ПИБ с 1 млрд. лв., за да й осигури ликвидност, докато отказа да подкрепи КТБ с поискани по-малко от 300 млн. лв.

В цялата ситуация от лятото насам се вижда с просто око, че срещу КТБ беше организирана акция, която започна с атака от медиите на Пеевски. Тя продължи с изтегляне на депозити и сметки от групи фирми, спиране на плащания по кредити към банката от групи фирми, премина през лично разменени обвинения между бившите приятели Цветан Василев и Делян Пеевски, после се намеси прокуратурата на страната на Пеевски, като създаде допълнителна паника и всички се хвърлиха да теглят пари от КТБ.

Ликвидацията на банката премина през отказ на БНБ да се намеси, да осигури ликвидност и накрая КТБ беше съборена и затворена. Последва замитане на следите и създаване на условия от БНБ длъжниците на банката да се отърват лесно от дълговете, като ги преобразуват изгодно.

Години наред досега КФН не е издавала наказателни постановления срещу медии, чиято обща стойност да надхвърля глобите, наложени сега на “Икономедия” и на врачанския вестник. Например всички глоби на комисията за “пазарни манипулации” за цялата 2013 г. са на стойност по-малка от глобата на издателя на “Капитал”.

На фона на случващото се един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев написа в профила си във Фейсбук, че КФН е бухалка и зададе въпрос “Кой я държи?”

Въпросът на Радан Кънев е лицемерен, след като шефът на комисията Мавродиев е от ръководството на ГЕРБ, с която партия Кънев е в коалиция. Кой може да държи бухалката, освен Борисов? В този въпрос се вижда и ролята на Реформаторския блок да реставрира практиката на властта бухалка и управлението на Борисов за втори мандат. На практика Кънев подкрепя и прикрива тези злоупотреби с власт.

е-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране