11.06.2020 | 18:06
Защо НАП не вдигне хеликоптера над къщата на Шехерезада Арнаудова?
Четвърти ден данъчната агенция не може да отговори дали ще провери шефката на правителствената пресслужба

Четвърти ден Националната агенция за приходите (НАП) не отговаря на въпроса на Mediapool дали смята да назначи проверка за съответствието между доходите и имуществото на шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова и семейството ѝ.

През уикенда сайтът “Биволъ” изнесе разкрития за имотното състояние на Арнаудова и съпруга ѝ Делян Димитров, от които става ясно, че семейството се е сдобило с два скъпи имота през 2015 г. и 2019 г. – апартамент от 198 кв. м. на стойност 352 049 лв. и огромна луксозна къща във вилната зона на “Бистрица” на стойност 1 056 148 лв., около които изникват въпросителни за произхода на средствата.

Мълчанието и бездействието на НАП е необичайно на фона на практиката на агенцията да назначава проверки на физически лица, когато се появят обосновани съмнения в публичното пространство за несъответствие между доходи и имущество.

През 2010 г. данъчната агенция дори се захвана с акция “Хеликоптер”, която с помощта на “Авиоотряд 28” засне редица луксозни имоти в известни квартали на София като “Панчарево”, “Драгалевци”, “Симеоново”, “Бояна”, “Бистрица” и “Княжево”, за да се проследи има ли съответствие между “визуално скъпите имоти” и доходите на техните собственици. В резултат в бюджета постъпиха около 13 млн. лв.

По случая “Арнаудова” обаче НАП не дава признаци, че възнамерява да се задейства.  Шефката на правителствената пресслужба твърди, че и двете ѝ скъпи покупки са финансирани с банкови кредити и дарения от майка ѝ Димитрина Кирилова, а транзакциите са станали по банков път, така че всичко е прозрачно.

Доходите на Севделина Арнаудова и съпруга ѝ за 2018 г. възлизат на 132 574 лв., а за 2019 г. – на 165 675 лв., по информация от имотните декларации, представени на в. “Сега”. Малко над 80 000 лв. е била основната годишна заплата на Делян Димитров от борда на държавната фирма “Булгартрансгаз”, а 22 469 лв. – възнаграждението му като нещатен сътрудник на ГЕРБ. Доходът на Севделина Арнаудова е бил 34 720 лв.

Срещу тези доходи Банка ДСК отпуска огромни заеми на семейството – 150 000 евро за апартамента от 2015 г. (този кредит е окончателно погасен само за около 5 години, въпреки че заемът е 30-годишен, б. р.), и около 500 000 евро за къщата в Бистрица (също със срок от 30 години).

Даренията от майката на Арнаудова са от няколко имотни сделки, които тя е направила през последните години и които също предизвикват въпроси за съответствието с доходите ѝ.

По данни, изнесени от в. “Сега”, на 1 април 2016 г. Димитрина Кирилова, която според публикации е работила в миналото в хотел, купува с лични спестявания апартамент от 128 кв. м. в хотелския комплекс “Глория палас” в кв. Горна Баня на стойност 117 349 лв.. Интересното е, че продавачът на апартамента го е придобил през 2008 г. на далеч по-висока цена – 157 160 лв. Самата Кирилова продава въпросния имот през 2020 г. за сумата от 391 166 лв., които впоследствие дарява почти изцяло на едната си дъщеря, за да ѝ помогне с кредита за луксозната къща в “Бистрица”.

Дарение от 40 000 лв. за младото семейство е направил и бащата на съпруга.

Институцията, която по закон следва да проверява съотвествието на доходите и имуществото на хората на висши държавни длъжности, е Националната агенция за приходите. Нейният изпълнителен директор обаче се назначава от правителството и не е ясно как може да се осигури независимостта на данъчна проверка на толкова близък на премиера Бойко Борисов кадър, какъвто е Севделина Арнаудова.

В миналото НАП на два пъти провери надълго и нашироко сделките около апартаментите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, които също се оказаха финансирани от роднини, но така и не бяха разкрити никакви съществени нарушения.

Разкритията за имотите на Арнаудова съвпадат по време и с атаката срещу нея от страна на обвинения в 18 престъпления хазартен бос Васил Божков, които твърди, че тя е посещавала ежемесечно офиса му в “Нове холдинг”. Пиарката на Борисов обаче твърди, че Божков искал услуги от нея, а не обратното.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Майката на Севделина трябва да е работила от деня в който се е родила за по 800 лв на месец, да се е хранила с въздух и спяла на плажа в Сл бряг без пари.Тогава може да е събрала тази сума и дала на дъщера си,реално няма как да докаже законни доходи за покупките на тези апартаменти.Нека попитат Борисов дали им разрешава да и проверят финансите, щом всичко зависи от него нали е Български едноличен диктатор?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране