15.10.2018 | 14:01
Защо полицията обяви убийството на Виктория Маринова за разкрито
Кои са доказателствата, които правят Северин Красимиров основен заподозрян за убийството
Капитал

Според данните на последното проучване на „Алфа рисърч“ българската полиция се ползва с около 20% от общественото доверие. Това е близо два пъти повече от доверието в главния прокурор, но очевидно е недостатъчно за това работата на МВР да не се приема скептично. Дори когато е добре свършена. Случаят с бруталното убийство на Виктория Маринова в Русе го доказва. Ден след като престъплението беше обявено за разкрито от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров, в социалните мрежи и жълти сайтове се появиха конспиративни теории, които подлагаха под съмнение твърденията на полицията.

Източници пряко запознати с разследването, помогнаха да сглобим пъзела от доказателства, от които става ясно, че именно задържаният в Германия 20-годишен Северин Красимиров е най-вероятният извършител на деянието.

Какво се случва във фаталния съботен ден

Сутринта в събота Виктория Маринова е пила кафе със свои колеги в бар „Какао“, който е началото на Младежкия парк в Русе. По техните показания към 10.30 тя си тръгва, за да бяга. Паркира колата на бул. „Фердинанд“ между Халите и хотел „Рига“ и се насочва към крайречната алея. Разстоянието оттам до края на покритата с бетон алея е около 5 км. Камера до железопътен прелез запечатва бягащата жена и Северин, който я следи с бърза крачка.

Полицията предполага, че тя е стигнала до края на алеята и е била пресрещната от мъжа на нивото на тенис кортовете, където е била нападната. Следите и травмите по нея карат полицията да предположи, че тя е била ударена веднъж по носа и по този начин е била омаломощена. За това свидетелстват малкото следи от кръв и слушалките ѝ, които са останали на алеята. След това тя е била завлечена в храстите, изнасилена и убита. Това се случва някъде между 11.00 и 11.45, когато телефонът на жената е изключен.

Впоследствие Северин си тръгва от местопрестъплението, като най-вероятно взима единствено телефона на жертвата, и се насочва към дома си в кв. „Тракция“. В махалата споделя за извършеното от него с леля си и приятелката си. На следващия ден – неделя, той отпътува с негов приятел и автомобила му към Германия. Двамата напускат България през Дунав мост към 14.00 и стигат в град Щаде, близо до Хамбург, където живее неговата майка. Във вторник следобед българските власти подават местонахождението му и късно вечерта той е задържан.

Какви са основните доказателства

При огледа на местопрестъплението от тялото на жертвата е иззет биологичен материал на друг човек, от който още в неделя е изолиран ДНК профил на предполагаемия извършител.  Видеокамери фрагментирано проследяват движението на жертвата и извършителя. Масовите разпити на свидетели са отвели полицията до Северин, като за извършеното от него се е разчуло в махалата. В понеделник полицията изземва от дома на леля му слип и панталон. По тях са открити следи от кръв, която съвпада с тази на Виктория. Но не само. От иззетите от дома на нападателя дрехи експертите успяват да извлекат ДНК профила на Северин, който по това време е вече в Германия. ДНК остава по дрехите особено в зоните на триене (от вътрешната страна на крачолите например).

Една скоба – казусът е идентичен с убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски, убит през юли 2000 г. в дома му във френската столица. При огледа на местопроизшествието френската полиция беше намерила в апартамента на жертвата изоставени дънки, по които имаше кръв на жертвата. От тях е изолирала ДНК на човека, който ги е носил. Негова ДНК беше открито и по тялото на Борилски.

От намерените дрехи и следите по тях със сигурност стават ясни две обстоятелства – Северин е оставил следи по Виктория, а тя – върху дрехите му.  Тези доказателства са изключително трудни за манипулиране, а хипотезата за това граничи с конспирацията. За целта трябва да приемем, че още в събота полицията е разполагала с различен биологичен материал от заподозрения, който тайно е нанесла по тялото при откриването му, а след това да е изцапала дрехите на заподозрения с кръв, взета от жертвата. В тази конспирация, разбира се, трябва да участват над 100 оперативни работници, разследващи полицаи и експерти.

Ако Северин беше задържан в България, той можеше да твърди, че биологичният му материал е взет от полицаите след ареста му. По времето, когато са били готови ДНК експертизите, той вече не е бил в страната. Точният час и дата на напускането му на страната през Дунав мост са фиксирани с камери и в системата на „Гранична полиция“.

Открити ли са вещи на Виктория в дома на предполагаемия извършител?

Не. Липсващите от нея вещи са ключове от автомобил (открити впоследствие в района на нападението) и мобилен телефон, за който се предполага, че също е захвърлен там или в някоя кофа за боклук.

Какъв е мотивът на нападението?

Основната версия е нападение с цел изнасилване. Разбира се, крайната дума за вината на обвинения в убийството на Виктория Маринова ще има съдът, а дотогава Северин е невинен. Презумпцията за невиновност, разбира се, не предполага лансирането на граничещи с конспирацията теория. И на последно място – разкриването на такова убийство (на публично място, без преки свидетели) за толкова кратък период от време е професионален успех за полицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране